Ένα φαγητό των ψαράδων, που μας έρχεται κατευθείαν από το Ιόνιο και τα νερά της Κέρκυρας. Φτιαγμένο με πετρόψαρα, ελαιόλαδο και καυτερό κοκκινοπίπερο γίνεται ο απόλυτος μεζές του κρασιού

Υλικά
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο
- 150 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 1,5 κιλό σκορπίνα
- 2 κ.γ. καυτερή πάπρικα (πιπέρι καγιέν)
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά. Βάζουμε τη δάφνη, το σκόρδο, το θυμάρι, το καγιέν, αλάτι και πιπέρι. Αν θέλουμε προσθέτουμε και τον πελτέ ντομάτας.
Βήμα 2
Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι τα υλικά να καραμελώσουν και το κρεμμύδι να πάρει χρώμα από τον πελτέ.
Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Βήμα 3
Αλατοπιπερώνουμε το ψάρι και το βάζουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι καυτό νερό και μαγειρεύουμε για 45΄ σε χαμηλή φωτιά με κλειστό το καπάκι. Τακτικά ελέγχουμε και προσθέτουμε λίγο νερό όποτε χρειάζεται. Όταν γίνει το ψάρι, το αφαιρούμε προσεκτικά από την κατσαρόλα σε μια πιατέλα.
Βήμα 4
Διορθώνουμε τη σάλτσα σε αλάτι αν χρειάζεται ή βράζουμε για λίγο ακόμα ώστε να συμπυκνωθεί.
Προσθέτουμε καυτερή πάπρικα και σερβίρουμε το ψάρι με σκέτη σάλτσα ή με πατάτες τηγανητές.
Styling—Κ. ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ, Food Styling—ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, Φωτογραφίες—LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY