Απ’ τα πιο αγαπημένα όσπρια, οι γίγαντες έχουν γευστικό πλούτο και αρμονικές συνθέσεις, που είναι καταγεγραμμένες στις τοπικές παραδόσεις μας

Υλικά
- 250 γρ. γίγαντες
- 1 δαφνόφυλλο
- 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο καρότο, σε φέτες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε κυβάκια
- 200 γρ. ντοματάκια κονκασέ
- 200 γρ. χυμό ντομάτας
- ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 4 πράσα, σε ροδέλες
- 2 κλωναράκια σέλινο, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 στικ σέλερι, κομμένο
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Μουλιάζουμε τους γίγαντες αποβραδίς. Την επομένη τους βράζουμε σε 1,5 λίτρο νερό με τη δάφνη να μαλακώσουν όχι να λιώσουν. Αποσύρουμε και τους αφήνουμε λίγο μέσα στην κατσαρόλα. Τους στραγγίζουμε.
Βήμα 2
Σε στεγνή κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το καρότο και την πιπεριά για 3΄. Προσθέτουμε τους γίγαντες, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε με τα ντοματάκια, τον χυμό ντομάτας, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και 400 ml καυτό νερό, μαγειρεύοντας για 20΄.
Βήμα 3
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε 3 κ.σ. από το ελαιόλαδο τα πράσα για 5΄, προσθέτουμε 150 ml νερό, αλατίζουμε και τα αχνίζουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά τους.
Βήμα 4
Προσθέτουμε τα πράσα, το σέλινο και τον άνηθο στην κατσαρόλα με τους γίγαντες και μαγειρεύουμε για 30΄ συμπληρώνοντας λίγο νερό αν χρειαστεί. Όταν το φαγητό μείνει με τη σάλτσα του, αποσύρουμε και σερβίρουμε.
Φωτογραφίες, Food styling: Εύα Μονοχάρη