fasolia-xaloumi-anoigma
clock icon
3:30'

Φασόλια κοκκινιστά με μελιτζάνες και χαλούμι

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 300 γρ. φασόλια άσπρα, μουλιασμένα αποβραδίς
  • 500 γρ. μελιτζάνες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 300 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 300 γρ. ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • ½ μάτσο δυόσμου, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • 8 φέτες χαλούμι
  • λίγο ε.π. ελαιόλαδο

Φτιάχνουμε τα φασόλια αλλιώς. Στον φούρνο με ντομάτα και ψητές μελιτζάνες. Για έξτρα γεύση προσθέτουμε και χαλούμι.

Ρίχνουμε τα μουλιασμένα φασόλια σε μια κατσαρόλα με νερό, ώστε να καλυφθούν και τα σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20΄μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Παράλληλα, σε ένα ταψί απλώνουμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα για 30΄-35΄, μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμες, τις αφήνουμε στην άκρη.

Αμέσως μετά τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε για περίπου 1΄-2΄.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα τα φασόλια, την ντομάτα κονκασέ, τον ζωμό λαχανικών και σιγοβράζουμε σε
μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 20΄-25΄, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.

Προσθέτουμε το μέλι, τα φύλλα δυόσμου, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Τέλος, αδειάζουμε τα ρεβίθια
μαζί με τις μελιτζάνες σε ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου διαστάσεων 22x33 εκ. και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνο στους 180°C στον αέρα για 20΄-25΄.

Τα τελευταία 5΄-7΄ βάζουμε στο ταψί το χαλούμι και αφήνουμε να μαλακώσει και να πάρει χρώμα. Σερβίρουμε το φαγητό
περιχύνοντας με λίγο επιπλέον ωμό ελαιόλαδο.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνουμε τα μουλιασμένα φασόλια σε μια κατσαρόλα με νερό, ώστε να καλυφθούν και τα σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20΄μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2

Παράλληλα, σε ένα ταψί απλώνουμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα για 30΄-35΄, μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμες, τις αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3

Αμέσως μετά τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε για περίπου 1΄-2΄.

Βήμα 4

Στη συνέχεια, ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα τα φασόλια, την ντομάτα κονκασέ, τον ζωμό λαχανικών και σιγοβράζουμε σε
μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 20΄-25΄, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.

Βήμα 5

Προσθέτουμε το μέλι, τα φύλλα δυόσμου, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Τέλος, αδειάζουμε τα ρεβίθια
μαζί με τις μελιτζάνες σε ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου διαστάσεων 22x33 εκ. και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνο στους 180°C στον αέρα για 20΄-25΄.

Βήμα 6

Τα τελευταία 5΄-7΄ βάζουμε στο ταψί το χαλούμι και αφήνουμε να μαλακώσει και να πάρει χρώμα. Σερβίρουμε το φαγητό
περιχύνοντας με λίγο επιπλέον ωμό ελαιόλαδο.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO LM