Συνηθίζετε να πετάτε τις φλούδες των λαχανικών σας όταν τα καθαρίζετε; Ακούγεται λογικό, ωστόσο μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα περισσεύματά σας – ή τα απορρίμματά σας – και να φτιάξετε νόστιμα σνακ όπως πατατάκια ή βάφλες. Αν, λοιπόν, ψάχνετε εναλλακτικούς τρόπους παρακάτω θα βρείτε ιδέες για να αξιοποιήσετε φρούτα όπως το ρόδι, το αχλάδι και το μήλο, αλλά και λαχανικά όπως το καρότο, το κολοκύθι και η πατάτα.

Σνακ από τις φλούδες των λαχανικών μας; Και όμως γίνεται!
Ψάχνετε ένα υγιεινό σνακ που μπορεί να αντικαταστήσει τα πατατάκια; Τι καλύτερο από τα χρησιμοποιήσετε τις φλούδες από τα λαχανικά που μόλις καθαρίσατε και διαφορετικά θα πετούσατε στα σκουπίδια.

Φτιάξτε καυτερή σούπα από φλούδες λαχανικών
H Βρετανή σεφ Nadiya Hussain, θεωρεί ό,τι όλα είναι χρήσιμα, ακόμα και οι φλούδες των λαχανικών που συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια. Και έχει απόλυτο δίκιο! Μάλιστα, με τις φλούδες από τα λαχανικά μπορείτε να φτιάξετε μία νόστιμη σούπα, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της σεφ.

Πώς να αξιοποιήσετε τη φλούδα του ροδιού;
Το ρόδι είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες και μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Από χαλαρωτικά ροφήματα μέχρι σαλάτες, η φλούδα του ροδιού είναι πεντανόστιμη και θρεπτική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για να επεκταθεί η ημερομηνία λήξης των προϊόντων στο ψυγείο, αφού πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η φλούδα του έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που μειώνουν την ανάπτυξη των μικροοργανισμών.

Πώς να αξιοποιήσετε τη φλούδα του αχλαδιού;
Η φλούδα των αχλαδιών συχνά καταλήγει να πετιέται, παρότι σύμφωνα με το Ίδρυμα Livestrong περιέχουν χαμηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων και έως έξι φορές περισσότερες πολυφαινόλες απ’ ό,τι η σάρκα. Μερικοί τρόποι να την αξιοποιήσετε είναι να φτιάξετε τσάι, αλλά και ξίδι αχλαδιού, ιδανικό για σαλάτες, dressing και κρέατα.

Πώς να αξιοποιήσετε τη φλούδα από τα εσπεριδοειδή
Μπορεί να προτιμάτε τα εσπεριδοειδή για τη ζουμερή τους σάρκα και την πλούσια γεύση τους, όμως η φλούδα τους μπορεί να αξιοποιηθεί πρακτικά. Για παράδειγμα μπορείτε να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού, λάδι με άρωμα εσπεριδοειδών, ακόμη και για αρωματικό χώρου.

Πώς να αξιοποιήσετε τη φλούδα του μήλου;
Τα μήλα μπορούν να μετατραπούν σε σνακ και υλικά γαρνιρίσματος που θα αναβαθμίσουν τις συνταγές σας, αλλά και σε γλυκίσματα όπως τα pancakes, οι βάφλες και τα muffins. Το μόνο που χρειάζεται να έχετε είναι φαντασία.