Δεκέμβριος πια, και το κρύο του χειμώνα έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή του. Τα σπίτια μας έχουν αρχίσει να ζητούν βοήθεια για να κρατήσουν τη ζεστασιά τους. Υιοθετώντας αυτές τις πολύ απλές, καθημερινές και πρακτικές συνήθειες μπορούμε να εξοικονομήσουμε σημαντικά ενέργεια την οποία θα «σπαταλούσαμε» και να είναι το σπίτι μας ζεστό και φιλόξενο όσο ποτέ.
Τα χαλιά δεν είναι μόνο για ντεκόρ
Ούτε μόνο για να μην κρυώνουν οι πατούσες μας. Σύμφωνα με έρευνες τα δάπεδα χωρίς χαλιά και μοκέτες, ευθύνονται για το 10% της συνολικής απώλειας θερμότητας από το σπίτι. Αν θέλουμε ένα ζεστό σπίτι και να μειώσουμε και την κατανάλωση ενέργειας, θα πρέπει να «στρώσουμε». Εκτός του ότι κάνουν τον χώρο να φαίνεται πιο πλούσιος και γεμάτος, μονώνουν κατά κάποιον τρόπο το πάτωμα εγκλωβίζοντας από κάτω τους τον δροσερό αέρα. Το καλό της υπόθεσης είναι και πως βρίσκουμε στην αγορά χαλιά για πολλά και διαφορετικά μπάτζετ.
Ζεσταίνουν ο φούρνος και το ντους το σπίτι;
Η απάντηση είναι «ναι». Ή τουλάχιστον ότι βοηθούν με τον τρόπο τους. Η χρήση του φούρνου κατά το μαγείρεμα και ένα ζεστό μπάνιο τους κρύους μήνες του έτους, είναι καθημερινές δραστηριότητες εντός του σπιτιού. Αν μετά το μαγείρεμα αφήσουμε ανοιχτή την πόρτα του φούρνου ή μετά το μπάνιο ανοιχτή την πόρτα της τουαλέτας, τότε η θερμότητα που έχει παραμείνει στο μπάνιο ή στο εσωτερικό του φούρνου θα ταξιδέψει και στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Προσοχή βέβαια στον ανοιχτό φούρνο, γιατί καίει λίγο παραπάνω και δεν αξίζει να συμβούν ατυχήματα.
Και τα καλοριφέρ θέλουν φροντίδα
Θα πρέπει να ελέγξουμε αν τα σώματα των καλοριφέρ θερμαίνονται ολόκληρα. Δεν πρέπει να παραλείπουμε να τους κάνουμε τον απαραίτητο εξαερισμό.
Πώς κάνουμε εξαερισμό
-Με το ειδικό κλειδί ανοίγουμε τη μικρή βαλβίδα στην κορυφή
-Ακούμε τον αέρα να σφυρίζει και μόλις δούμε μία σταγόνα νερού, την κλείνουμε
-Ελέγχουμε αν τα σώματα έχουν σκόνη, γιατί αυτή εμποδίζει ένα 10% της θερμότητας που εκπέμπουν να εξαπλωθεί στον χώρο