Είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ενέργειας, ενώ εγγυάται ότι οι γλυκές μας δημιουργίες θα γίνουν ανάρπαστες… Ο λόγος για την απόλυτη βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής, την αγαπημένη μας κουβερτούρα!

Ταιριάζει υπέροχα σε αφράτα παντεσπάνια, αρωματικές σπιτικές κρέμες, λαχταριστά κλασικά και υγρά κέικ, κρέπες, τάρτες, μους, γλάσα, τραγανά μπισκότα και κάθε λογής γλυκά, που ειδικά στις γιορτές κάνουν θραύση! Ας δούμε, όμως, μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για να έχουμε στο τραπέζι μας το τέλειο και άκρως σοκολατένιο αποτέλεσμα.

sokolata

Πώς λιώνουμε την κουβερτούρα
Σε μπεν μαρί
Πρόκειται για τον πιο κλασικό τρόπο για να λιώσετε τη κουβερτούρα. Την κόβετε αρχικά σε όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα κομμάτια, τα οποία τοποθετείτε σε ένα ανοξείδωτο σκεύος. Βάζετε σε χαμηλή φωτιά ένα κατσαρολάκι με νερό και μόλις βράσει τοποθετείτε από πάνω το σκεύος με την κουβερτούρα. Αφήνετε σε χαμηλή φωτιά την κουβερτούρα μερικά λεπτά, μέχρι να λιώσει.

Στο φούρνο μικροκυμάτων
Ψιλοκόβετε την κουβερτούρα, τη ρίχνετε σε ένα γυάλινο μπολ και μετά τη βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων.

Απευθείας σε χαμηλή φωτιά
Μπορείτε να λιώσετε την κουβερτούρα και απευθείας, μέσα σε κάποιο άλλο υλικό, όπως κρέμα γάλακτος ή γάλα, όμως, αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά και σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνετε την κουβερτούρα με το υγρό υλικό σε ένα κατσαρολάκι με χοντρή βάση και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Στη συνέχεια, κατεβάζετε το μίγμα από τη φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι αυτό να γίνει ομοιογενές.

mousse-chocolate

Και μερικά μικρά μυστικά
* Το σκεύος με την κουβερτούρα πρέπει να εφάπτεται πολύ καλά στην κατσαρόλα ώστε να μη βγαίνουν οι υδρατμοί από το πλάι. Επίσης δεν πρέπει να ακουμπά πάνω στο νερό. Σε αντίθετη περίπτωση οι υδρατμοί πέφτουν στην κουβερτούρα με τη μορφή νερού και την καταστρέφουν.
* Για ομοιόμορφο αποτέλεσμα, όσο η κουβερτούρα είναι στη φωτιά ανακατεύετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
* Προσοχή στην ένταση του φούρνου μικροκυμάτων που πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 450-650W, αν έχετε ένδειξη σε Watt ή στο medium για την περίπτωση που έχετε ένδειξη σε βαθμίδες έντασης.
* Η κουβερτούρα πρέπει να λιώσει σταδιακά με διακοπές της λειτουργίας του φούρνου, ανακάτεμα και έλεγχο ανά 30 δευτερόλεπτα. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 4-5 φορές. Μην προσπαθήσετε να τη λιώσετε κατευθείαν στα 2-2,5 λεπτά γιατί η απευθείας επαφή με τη θερμότητα, ιδιαίτερα τη δυνατή, είναι καταστροφική, καθώς η κουβερτούρα καίγεται, γίνεται θαμπή και συμπαγής.
* Η κουβερτούρα μπορεί κάλλιστα να λιώσει και σε συμβατικό φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία βάζοντάς την σε πυρίμαχο μπολ και στη συνέχεια στο φούρνο στους 100-110°C για λίγα λεπτά (3-4 λεπτά ανάλογα με το φούρνο). Τη βγάζετε από το φούρνο λίγο πριν λιώσει τελείως και την ανακατεύετε μέχρι να γίνει λεία.
*Πριν λιώσετε την πλάκα Κουβερτούρα την κόβετε σε μικρά ομοιόμορφα κομματάκια. Δεν λιώνετε ποτέ ολόκληρη την πλάκα. Μπορείτε ωστόσο να χρησιμοποιήσετε και Κουβερτούρα σε σταγόνες που είναι πιο πρακτική.
*Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε μια σπάτουλα σιλικόνης για να αναμίξετε την κουβερτούρα με άλλα υλικά και όχι σύρμα γιατί δημιουργεί φυσαλίδες.
*Δεν ρίχνετε ποτέ αλκοόλ σε λιωμένη κουβερτούρα, χωρίς να έχετε προσθέσει προηγουμένως μια λιπαρή ουσία (π.χ. βούτυρο).

Και μερικές αγαπημένες μας σοκολατένιες συνταγές:

Boston cake

Cupcakes σοκολάτας

Εύκολα σοκολατάκια με καρύδι (fudge)

Κρέπες με βελούδινη κρέμα σοκολάτας και μπανάνες

Tρουφάκια σοκολάτας με καραμελωμένα φουντούκια