Οι καθημερινές συνήθειες μεγάλων αρχαίων πολιτισμών όπως ήταν και ο ελληνικός, δεν σταματούν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του σύγχρονου άνθρωποι ακόμη και σήμερα.
Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των αρχαίων και των σύγχρονων Ελλήνων; Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση, όμως ένα είναι σίγουρο. Το φαγητό είχε πάντα περίοπτη θέση στην κοινωνική ζωή των ανθρώπων, ακόμη και στην αρχαιότητα. Από τις θρησκευτικές τελετές και περιστάσεις μέχρι τις γιορτές, σύμφωνα με αρχαία γραπτά κείμενα και αλλά αρχαιολογικά ευρήματα, το φαγητό είχε πάντα σημαντική θέση στο τραπέζι.
Τι έτρωγαν όμως οι αρχαίοι;
Το Βρετανικό Μουσείο, επιχείρησε να δώσει κάποιες απαντήσεις μέσα από καταγραφές τις αρχαιότητας. Σίγουρα τα μέσα αλλά και κάποια από τα ίδια τα υλικά δεν έχουν και πολύ σχέση με τη σημερινή τους εκδοχή, όμως θα σας εκπλήξει το ότι αν δεν γνωρίζατε εκ των προτέρων ότι πρόκειται για περιγραφές αρχαίων πιάτων και συνταγών, λογικά θα τις περνούσατε για πιάτα του σήμερα. Κάτι που τίποτα δεν τα εμποδίζει να είναι
Η σαλάτα
Ψιλοκομμένο λάχανο με κόλιανδρο, ξίδι και μέλι. Σύμφωνα με καταγραφές, αυτό το πιάτο βοηθούσε με τους πονοκεφάλους ενώ μπορούσε να αποτρέψει το μεθύσι αν κατανάλωναν πριν την κατάποση αλκοόλ.
Το ορεκτικό
Σκορδάτο τυρί (με πολύ πολύ σκόρδο, περίπου 5 σκελίδες ανά μερίδα), μαζί με φρεσκοψημένο ψωμί και ελιές.
Το κυρίως
Ψητό κατσικάκι ή αρνί μαριναρισμένο σε γάλα με σάλτσα από κρασί και σταφίδες. Αυτή η συνταγή είχε βρεθεί σε ένα ρωμαϊκό βιβλίο συνταγών, του
Apicius, που χρονολογείται περίπου στον 1ο αιώνα μ.Χ. Όμως επειδή ανέφερε και δοσολογίες πιστεύεται ότι πρόκειται για αρχαιοελληνική συνταγή.
Το γλυκό
Τηγανίτες με μέλι και σουσάμι. Αυτά τα αρχαία pancakes ήταν πολύ δημοφιλή μεταξύ αρχαίων Ρωμαίων και Ελλήνων. Η εκδοχή τους που φτάνει μέχρι και 1800 χρόνια στο παρελθόν δεν απέχει και τόσο από αυτή του σήμερα όσο θα νομίζαμε. Πιο παχιά από κρέπες, σερβίρονταν με μέλι και τοσταρισμένο σουσάμι.
Πηγή: britishmuseum.org