Όσο λαχταριστά και αν είναι τα αμερικάνικα κέικ σε μία βιτρίνα ζαχαροπλαστείου, τα Red Velvet cake πάντα κερδίζουν τις εντυπώσεις. Αν, όμως, σας λέγαμε ότι αυτό το έντονα κόκκινο, αφράτο παντεσπάνι με την βελούδινη και ελαφρώς υπόξινη κρέμα περιέχει, μεταξύ άλλων, έντομα, θα συνεχίζατε να το αναζητάτε με την ίδια λαχτάρα;

Το κακάο βάφτηκε κόκκινο

Περισσότερα από 200 χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι βικτοριανές συνταγές περιλάμβαναν κακάο, πιστεύοντας πως με αυτό τον τρόπο πρόσθεταν πολυτέλεια στα βελούδινα κέικ. Το Devil’s food cake που ήταν εξαιρετικά δημοφιλές εκείνη την εποχή, ήταν μια ακόμα συνταγή με βασικό συστατικό το κακάο. Οι μάγειρες του 19ου αιώνα δεν σταματούσαν να πειραματίζονται, προσπαθώντας να βρουν την τέλεια συνταγή για κέικ. Γνώριζαν ότι το κακάο βοηθούσε να διασπαστεί το χοντρό αλεύρι, δημιουργώντας την επιθυμητή βελούδινη υφή, που ήταν και το ζητούμενο. Προσθέτοντας μαγειρική σόδα και ξίδι, μια χημική αντίδραση με το κακάο έδωσε στο κέικ ένα φυσικό κόκκινο χρώμα. Έτσι, στις αρχές του 20ου αιώνα, εμφανίστηκαν διάφορες παραλλαγές για βελούδινα κέικ με κακάο όπως το «κέικ με κόκκινο κακάο».

Όλα στο κόκκινο

Με την πάροδο του χρόνου και τη βιομηχανική επανάσταση, η επεξεργασία του κακάο άλλαξε. Πλέον, το κακάο περνά από ειδική επεξεργασία, όπου αλληλοεπιδρά με αλκαλοποιητικό παράγοντας, εξουδετερώνοντας την οξύτητά του, και κατά συνέπεια το φυσικό κόκκινο χρώμα δεν εμφανίζεται πια.

Αυτό το κενό που δημιουργήθηκε καλύφθηκε αρχικά με τη χρήση τεύτλων και αργότερα με παντζάρι. Η πούλπα του παντζαριού προστέθηκε στις συνταγές, δίνοντας ένα σκούρο κόκκινο, σχεδόν βυσσινί χρώμα. Με την πρόοδο της τεχνολογίας τροφίμων, οι τεχνητές ουσίες έγιναν πιο διαδεδομένες, προσφέροντας μεγαλύτερη ευκολία και εντυπωσιακά αποτελέσματα σε γλυκά και αρτοπαρασκευάσματα. Τα βελούδινα κέικ (Velvet Cakes) δεν αποτέλεσαν εξαίρεση.

Από που προέρχεται το κόκκινο χρώμα τελικά

Το έντονο κόκκινο χρώμα στα σημερινά Red Velvet Cake, μπορεί να προέρχεται από συνθετικές αζωχρωστικές όπως το Ε129 (Allura Red), το Ε122 (αζορουμπίνη ή καρμοϊζίνη), το Ε123 (Αμαράνθη), το E124 (Ερυθρό κοχενίλης – Ponceau 4R) αλλά και από το E120 (Καρμίνη). Η καρμίνη είναι φυσική κόκκινη χρωστική ουσία κατάλληλη για τρόφιμα, η οποία απομονώνεται από τα έντομα Coccus cacti (κοχελίνη). Το E120(i) αναφέρεται στη χρωστική ουσία, ενώ το E120(ii) είναι το ακατέργαστο εκχύλισμα – και αυτό είναι το σημείο που καταλήγουμε.

Ναι, το κόκκινο χρώμα της ζαχαροπλαστικής μπορεί να προέρχεται από έντομο, το ανώτατο όριο καθημερινής λήψης είναι μέχρι 5 mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Ωστόσο, δεν έχουν βρεθεί σημαντικές παρενέργειες για τις συγκεντρώσεις που υπάρχει στα τρόφιμα. Αυτό που θα πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι επειδή το Ε120 προέρχεται από έντομα δεν μπορεί να καταναλωθεί από όσους ακολουθούν vegan διατροφή.

Ναι! Μπορεί να περιέχει

Το κόκκινο χρώμα στα Red Velvet Cake, καθώς και σε άλλα αρτοπαρασκευάσματα, όπως ορισμένα σφολιατοειδή ή σε ζαχαρωτά όπως καραμέλες και ζελεδάκια, μπορεί πράγματι να προέρχεται από την φυσική χρωστική καρμίνη. Και αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα που τονίζει τη σημασία του να γνωρίζουμε τι καταναλώνουμε, να αναζητάμε τις πληροφορίες για τα συστατικά στα σημείο πώλησης και να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες στα συσκευασμένα τρόφιμα.