Τα έξοδα για φαγητό απασχολούν την καθημερινότητά μας καθώς οι τιμές των προϊόντων έχουν αλλάξει ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα. Προσπαθώντας να αναλύσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, στραφήκαμε στη Σ.Μ., αεροσυνοδό σε γνωστή αραβική αεροπορική εταιρεία. Η Σ. εργάζεται στον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία χρόνια και η βάση της είναι στη χώρα προέλευσης της αεροπορικής. Το μηνιαίο της εισόδημα κυμαίνεται από 1800€ έως 2000€ και εξαρτάται από τις ώρες πτήσης της μέσα στο μήνα. Μιλήσαμε μαζί της, τις θέσαμε κάποια ερωτήματα και μάθαμε πόσα χρήματα ξοδεύει για να καλύψει τις διατροφικές της ανάγκες.

Σ.σ: εντός του κειμένου η λέξη βάση χρησιμοποιείται αντί του ονόματος της πόλης μόνιμης κατοικίας της Σ..

Ποια είναι τα πάγια έξοδά σου κάθε μήνα;
Ο μισθός μου εμπεριέχει ένα ποσό, που αφορά τη σίτιση, όταν βρίσκομαι σε ταξίδια εκτός της βάσης μου. Η διαμονή μου είναι ήδη πληρωμένη, έτσι τα πάγια έξοδα μου είναι μόνο το ίντερνετ που το μοιράζομαι με τη συγκάτοικό μου (και αυτή αεροσυνοδό) και είναι 15€ το μήνα (ανά άτομο) και το καρτοκινητό που χρησιμοποιώ, που λειτουργεί όπως στην Ελλάδα και ποικίλει το ποσό που βάζω ανά μήνα. Σε ό,τι αφορά τα έξοδα μετακίνησης, η εταιρεία καλύπτει τη μεταφορά μου από και προς το αεροδρόμιο, εντός και εκτός βάσης. Οποιοδήποτε άλλο έξοδο μετακίνησης π.χ. ταξί, πληρώνεται εξ ολοκλήρου από εμένα, δεν κρατάω δηλαδή αποδείξεις.

Για τα ψώνια για τρόφιμα, πόσα χρήματα δίνεις τον μήνα;
Επισκέπτομαι κάθε εβδομάδα το supermarket, για να αγοράσω τα απαραίτητα φρούτα, λαχανικά και λοιπά τρόφιμα και σπαταλάω περίπου 35€ την εβδομάδα.

Ακολουθείς κάποια ειδική διατροφή;
Δεν ακολουθώ κάποια συγκεκριμένη διατροφή, ωστόσο η αλήθεια είναι πως δεν αγοράζω κόκκινο κρέας από επιλογή στη χώρα, που βρίσκομαι. Κάποιες φορές μπορεί να αγοράσω κοτόπουλο, ωστόσο αυτό συμβαίνει σπάνια.

Παρατήρησες καθόλου ανατιμήσεις στα supermarkets;
Οι αυξήσεις ήταν από ελάχιστες έως καθόλου. Καμία σχέση με όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα.

Υπάρχουν προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι σου;
Αγοράζω πάντα γάλα, μακαρόνια, όσπρια, ρύζι, φρούτα, λαχανικά, τόνο και κάποια σοκολατάκια που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και είναι σίγουρα εθιστικά.

Πόσο συχνά μαγειρεύεις ή τρως μαγειρευτό φαγητό;
Παρότι στην Ελλάδα μαγείρευα, εδώ είναι πιο δύσκολα τα πράγματα λόγω των ταξιδιών, βέβαια μαγειρεύω 1 με 2 φορές την εβδομάδα. Τα ταξίδια είναι συχνά και δεν είναι πάντα aller retour, γι’ αυτό και σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει διανυκτέρευση.

Πόσο συχνά βγαίνεις έξω για φαγητό ή παραγγέλνεις;
Στη βάση μου βγαίνω πολύ συχνά έξω, επιλέγοντας είτε μαγαζιά με τοπική κουζίνα, τα οποία σε ένα μέσο όρο κοστίζουν 20€ το άτομο, είτε μαγαζιά για σούσι που και αυτά είναι αρκετά προσιτά οικονομικά. Όταν επιλέγω να παραγγείλω συνήθως το κάνω μαζί με τη συγκάτοικό μου και παραγγέλνουμε πίτσα, που κοστίζει κατά μέσο όρο 15€.

Τα πράγματα είναι διαφορετικά, όταν βρίσκομαι σε κάποιο ταξίδι. Η αεροπορική με βάση τα ταξίδια που κάνω πιστώνει ένα ποσό, που αφορά τα γεύματα. Η τιμολόγηση γίνεται, με βάση την τιμή γεύματος στο εκάστοτε ξενοδοχείο (συνήθως 4 ή 5 αστέρων) που μένω. Υπάρχουν περιπτώσεις που τρώω εντός του ξενοδοχείου, αλλά αυτό συμβαίνει σε χώρες όπου δεν βγαίνω έξω, λόγω ασφαλείας λ.χ. Νιγηρία.

Ενδεικτικά πόσο κοστίζει ένα γεύμα στα ταξίδια σου;
Εξαρτάται τη χώρα. Στην Ταϊλάνδη μπορείς να φας τοπική κουζίνα δίνοντας 7€ για ένα γεύμα, ενώ στη Βραζιλία είχα επισκεφτεί ένα εστιατόριο με unlimited φαγητό, τύπου μπουφές, που κόστιζε 20€ το άτομο. Στην Ευρώπη έχει σημασία σε ποια πόλη βρίσκεσαι, για παράδειγμα στο Μόναχο μπορείς να φας καλά με 20€, αλλά στη Ρώμη το φαγητό ήταν αρκετά ακριβό. Φυσικά, τα χρήματα που θα χαλάσει ο καθένας εξαρτώνται από την επιλογή του μαγαζιού, που θα κάνει. Τέλος, στο Γιοχάνεσμπουργκ  επισκέφτηκα τοπικό εστιατόριο και πλήρωσα περίπου 30€ το άτομο.

Έχεις πάρει ποτέ μαζί σου ταπεράκι με μαγειρεμένο φαγητό;
Ναι, αλλά δεν το είχα μαγειρέψει εγώ! Είχε έρθει ταξίδι στη βάση μου η μαμά μου και μου είχε μαγειρέψει αρακά πριν φύγει. Την επόμενη μέρα είχα ταξίδι στη Ρουάντα και αποφάσισα να τον πάρω μαζί σε ταπεράκι.

Έχεις βρει κάποιον τρόπο να κάνεις καλύτερη διαχείριση του budget σου;
Δεν τρώω εντός των ξενοδοχείων, εκτός από ιδιαίτερες περιστάσεις, που είναι επικίνδυνο να βγούμε έξω. Ο λόγος είναι ότι το φαγητό είναι πολύ ακριβό, γι’ αυτό και αν θέλω κάτι οικονομικό επιλέγω είτε junk food, είτε αν υπάρχει κάποιο supermarket κοντά αγοράζω κάποιο έτοιμο μαγειρεμένο γεύμα από εκεί. Φυσικά, έχει τύχει να φάω οικονομικά σε ξενοδοχείο, π.χ. στο Πουκέτ με 10€ βραδινό και στη Σόφια πρωινό σε πεντάστερο ξενοδοχείο σε πολύ οικονομική τιμή. Αυτές οι περιπτώσεις, όμως, είναι ελάχιστες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα υψηλών τιμών είναι σε ξενοδοχείο γνωστής αλυσίδας στη Νιγηρία, όπου τα γεύματα κόστιζαν περίπου 200€ τη μέρα.