Το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι είναι για τους περισσότερους από εμάς, μία όχι και τόσο ευχάριστη ή διασκεδαστική διαδικασία. Για την ακρίβεια είναι ίσως μια από τις πιο καταναγκαστικές δουλειές μέσα στο σπίτι.
Τι γίνεται, λοιπόν, όταν η κουζίνα μας δεν είναι εξοπλισμένη με πλυντήριο πιάτων και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να βγάζουμε καθημερινά την οικιακή λάντζα στο χέρι; Δεν δυσανασχετούμε, δεν απελπιζόμαστε και, πάνω απ’ όλα, αναζητούμε λύσεις. Λύσεις πρακτικές και συμβουλές χρήσιμες όπως αυτές που ακολουθούν παρακάτω και οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραία βοηθητικές στο να κάνουμε την καθημερινή ρουτίνα στον νεροχύτη μας, να φαντάζει λίγο πιο θελκτική ή τουλάχιστον, εμφανώς και ουσιαστικά, πιο ξεκούραστη.
Χρησιμοποιούμε έναν κάδο πιάτων
Το να στοιβάζουμε έναν ολόκληρο σωρό από βρώμικα πιάτα, το ένα πάνω στο άλλο, μέσα σε έναν νεροχύτη, από μόνο του αποτελεί ένα όχι και τόσο όμορφο θέαμα. Το πιθανότερο είναι κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, να γεμίζουμε με περιττό άγχος και νεύρα. Και αυτό είναι κάτι που κανένας μας δεν το έχει ανάγκη, κυρίως δε τα πρωινά που θέλουμε να ξεκινήσουμε τη μέρα μας όμορφα και ήρεμα.
Τί κάνουμε, λοιπόν, για αυτό; Αγοράζουμε έναν βαθύ κάδο, που θα φροντίσουμε ώστε να τον χρησιμοποιούμε ειδικά για τα βρώμικα πιάτα μας, και έτσι απελευθερώνουμε τον νεροχύτη και μπορούμε ανενόχλητα πια να κάνουμε τη δουλειά μας.
Βάζουμε προτεραιότητες
Ένα συχνό λάθος, που λίγο ως πολύ, όλοι έχουμε κάνει στο παρελθόν είναι να ξεκινάμε το πλύσιμο από τα πιο βρώμικα σκεύη αφήνοντας για το τέλος, εκείνα που χρειάζονται πιο προσεχτικό και επίμονο καθάρισμα. Αυτή την τακτική, όμως, πρέπει να την ξεχάσουμε: Ξεκινάμε από τα ποτήρια, συνεχίζουμε με τα κουτάλια, τα πιρούνια και τα μαχαίρια, περνάμε στα πιάτα και ολοκληρώνουμε το πλύσιμο με τα μαγειρικά σκεύη που συνήθως είναι επιφορτισμένα με ξεραμένα λίπη και βαριούς λεκέδες (αν χρησιμοποιούμε τηγάνια, αυτά τα αφήνουμε για το τέλος).
Πλένουμε με ζεστό νερό
Γεμίζουμε τον νεροχύτη με ζεστό νερό και προσθέτουμε σε αυτό, υγρό σαπούνι για τα πιάτα. Αν τα πιάτα, τα μπολ ή τα ταψιά μας έχουν σκληρά λίπη μπορούμε αντί για απορρυπαντικό πιάτων να χρησιμοποιήσουμε ξύδι και μαγειρική σόδα (αφρίζει και βοηθά στο να απομακρυνθούν οι λεκέδες ευκολότερα). Βυθίζουμε τα σερβίτσιά μας μέσα στο νεροχύτη φροντίζοντας ώστε να καλυφθούν όλα όσα χρειάζονται πλύσιμο.
Εάν ο χρόνος μας το επιτρέπει, τα αφήνουμε για περίπου δύο ώρες, ώστε να μουλιάσουν και έπειτα ξεκινάμε να τα πλένουμε μεθοδικά. Διαφορετικά ξεκινάμε αμέσως, φροντίζοντας πρώτα να φορέσουμε γάντια που θα μας προστατεύσουν και από το πολύ καυτό νερό.
Εξοπλιζόμαστε κατάλληλα
Όπως σε κάθε μάχη πάμε ετοιμοπόλεμοι, έτσι και εδώ, στη μάχη της λάντζας φροντίζουμε ώστε να έρθουμε επιμελώς και καθ’ όλα προετοιμασμένοι. Απαραίτητο «όπλο» μας το σωστό, ποιοτικό σφουγγάρι που ξεχωρίζει για την ανθεκτικότητά του κυρίως δε στην τραχιά επιφάνειά του η οποία καλό είναι να αντέχει στα συχνά και δυνατά τριψίματα.
Εξίσου αναγκαίο αξεσουάρ και το βουρτσάκι του νεροχύτη, με το οποίο απομακρύνουμε τους πρώτους λεκέδες από τα πιάτα, τα τηγάνια και τις κατσαρόλες, τρίβοντας ελαφρώς τις επιφάνειές τους. Έπειτα, αν μας το επιτρέπει ο χρόνος τα βυθίζουμε για λίγο στο νεροχύτη περιμένοντας να μουλιάσουν τα πιο επίμονα λίπη. Για αυτά τα λίπη φυλάμε πάντα στο ντουλάπι κάτω από τον νεροχύτη, έναν λιποδιαλύτη που βοηθά στο να απομακρυνθούν στο λεπτό και με αποτελεσματικότητα όλα τα λίπη.
Τέλος, φροντίζουμε να έχουμε πάντα στον πάγκο της κουζίνας μας ένα καλό απορροφητικό πανάκι από μικροϊνες, το οποίο πλένουμε τακτικά στο πλυντήριο ρούχων και φυσικά, αντικαθιστούμε όταν αρχίσει να φθείρεται.