Πάσχα χωρίς κόκκινα ή γενικώς χρωματιστά βραστά αυγά δεν νοείται σ’ αυτή τη χώρα. Όμως συχνά, πολλά απ’ τα σφιχτοβρασμένα αυγά καταλήγουν στα σκουπίδια λίγες μέρες μετά από το εθιμοτυπικό τσούγκρισμα, απλά γιατί η καθημερινή κατανάλωσή τους ως σκέτα, είναι μονότονη.
Έτσι θέλω να προτείνω μερικές απλές μαγειρικές ιδέες, όπου μπορεί κανείς εύκολα και ευχάριστα να εκμεταλλευτεί τα βρασμένα αυγά γιατί είναι πραγματικά κρίμα να καταλήγουν στ’ αζήτητα. Αλλά πριν απ’ αυτές, θα μοιραστώ μαζί σας κάποια μικρά μυστικά για το βράσιμο των αυγών και τις τελευταίες τεχνικές που προτείνουν οι ειδικοί.
Επιλέξετε τα λιγότερο φρέσκα αυγά που έχετε, γιατί είναι ιδανικά για βράσιμο και αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες ή βάλτε τα σε ένα μπολ με χλιαρό νερό βρύσης για μισή ώρα. Σε ένα κατσαρόλι βάλτε σε δυνατή ένταση να βράσει επαρκές νερό για να τα σκεπάσει πλήρως, με κλειστό καπάκι για να μη χάνεται ενέργεια.
Μόνο αφού βράσει το νερό, θα τα τοποθετήσετε προσεκτικά και σιγά-σιγα μέσα με ένα κουτάλι. Γιατί το θερμικό σοκ βοηθά στο να αποκολληθεί εσωτερικά το αυγό απ’ το τσόφλι. Αφού μπούνε τα αυγά στη κατσαρόλα, μέσα σε 30’ χαμηλώστε την ένταση ώστε απλά να σιγοβράζουν και βάλτε πάλι το καπάκι. Πάντα υπάρχει το ρίσκο βέβαια να ραγίσει το κέλυφος απ’ την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας , γι’ αυτό μη τα βάζετε κατευθείαν απ’ το ψυγείο.
Για να βγουν σφιχτά, θα χρονομετρήσετε 11’, αν μιλάμε για μεσαίου μεγέθους αυγά. Αν τα αυγά είναι πολύ μεγάλα θα χρειαστεί μέχρι και 1 ‘ ακόμη. Μη τα βράσετε παραπάνω γιατί η υφή του κρόκου γίνεται τριφτή. Σε κάθε περίπτωση, για να βγουν ακριβώς όπως θέλετε και να μη συνεχίσουν να μαγειρεύονται από την υπολειμματική θερμοκρασία, μόλις έρθει το λεπτό να τα βγάλετε με ένα κουτάλι, ρίξτε τα σε ένα μπολ με νερό και 5-6 παγάκια, ώστε να σταματήσει το βράσιμό τους. Αφήστε τα 5’ να κρυώσουν πριν τα καθαρίσετε και τα κόψετε.
Η αντίστροφη τεχνική, λέει να βάλετε τα αυγά σε κρύο νερό και αφού βράσει να σβήσετε το μάτι και να τ’ αφήσετε στο καυτό νερό για 10’. Εδώ δεν υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να τα καθαρίσετε γιατί δεν δημιουργείται κενό ανάμεσα στο αυγό και το τσόφλι.
Σε κάθε περίπτωση, ο καλύτερος τρόπος να βγάλετε τα τσόφλια από ένα βραστό αυγό είναι να το σπάσετε και να αρχίστε να το καθαρίζετε μέσα σε ένα μπολ με νερό, ή κάτω από τρεχούμενο νερό. Το νερό εισχωρεί ανάμεσα ανάμεσα στη μεμβράνη κάτω απ’ το τσόφλι και το αυγό και έτσι τα τσόφλια ξεκολλάνε πολύ πιο εύκολα.
Τώρα που έχετε βραστά αυγά, ένας εύκολος τρόπος να τα απολαύσετε, είναι να τα κόψετε φέτες, να ρίξετε λίγο καλό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και λίγο κόκκινο μπαλσάμικο. Είναι ο πιο απλός μεζές, όπως και το να βάλετε τα βραστά αυγά μέσα σε σαλάτες κάθε είδους, από τομάτοσαλάτα, πράσινες ή πατατοσαλάτα.
Η άλλη λύση, πολύ διαδεδομένη στις Αγγλοσαξωνικές χώρες, είναι να κάνετε μια απλή αυγοσαλάτα. Συνήθως την κάνουν με μαγιονέζα, λίγη μουστάρδα Ντιζόν, κρεμμυδάκι και μαϊντανό, αλλά υπάρχει και μια εξαιρετική συνταγή που η αυγοσαλάτα γίνεται με αβοκάντο, ελαιόλαδο και λεμόνι, μαζί με το κρεμμυδάκι και μαϊντανό. Αυτή τη σαλάτα μπορείτε να τη βάλετε σε σάντουιτς ανοιχτό ή κλειστό ή να τη συνδυάσετε με μαρούλι ή πράσινη σαλάτα.
Αν ψήσετε μικρές πατάτες στο φούρνο, κάλλιστα μπορείτε να τις συνδυάσετε με κομμάτια από βραστά αυγά. Ή να βάλετε πάνω σε ψημένες πιτούλες, κομμάτια ή φέτες από βρασμένα αυγά, μαζί με φέτα, ελαιόλαδο και ρίγανη. Μια άλλη κλασική ιδέα απ’ τη Γαλλική μαγειρική είναι να κάνετε μια σαλάτα Νισουάζ, που στη πραγματικότητα είναι ένα ελαφρύ γεύμα.
Τα βρασμένα αυγά ταιριάζουν επίσης πολύ σε σαλάτα με ψημένο σολομό, όπως και με σπαράγγια. Στην Ιταλία υπάρχουν συνταγές ζυμαρικών με λεμόνι, που πάνω τους τρίβεται βρασμένος κρόκος αυγού, κάτι που μπορείτε να κάνετε και πάνω από ψητά σπαράγγια ή σικορέ.
Γενικότερα το βρασμένο αυγό ταιριάζει ιδανικά με μαγιονέζα , κρεμώδεις σάλτσες σαλάτας και ελαιόλαδο. Με βαλσαμικό ξίδι, με μουστάρδα και με κάπαρη. Με πάπρικα, αλατοπίπερο, ρίγανη, μαϊντανό, και φρέσκο κρεμμυδάκι. Με μπέικον και αλλαντικά. Με τόνο, σολομό, κοτόπουλο και σε πάσης φύσεως πράσινες σαλάτες.
Με τόσες εναλλακτικές, αξιοποιείστε και απολαύστε τα βρασμένα αυγά του Πάσχα με ένα ευφάνταστο τρόπο ή ένα έξυπνο συνδυασμό, αντί για τη μονότονη κατανάλωσή τους σκέτα με αλατοπίπερο, σε πρωϊνό!
Δείτε και μερικές συνταγές:
Σαλάτα Νισουάζ
Η Νισουάζ (Niçoise) είναι μια σαλάτα που όπως λέει και τ’ όνομά της προέρχεται από τη Νίκαια της Γαλλίας και έτσι δοξάζει τις καλοκαιρινές γεύσεις της Προβηγκίας.
Η αυγοσαλάτα αυτή είναι μια εμφατική απάντηση στο προαιώνιο ερώτημα «τι θα κάνω όλα αυτά τα αυγά;» που αναπόφευκτα προκύπτει μετά το Πάσχα. Σ’ αυτή την συνταγή, δε χρησιμοποιούμε μαγιονέζα αλλά ελαιόλαδο με λεμόνι, και ως κρεμώδες στοιχείο μπαίνει το πολύ δημοφιλές αβοκάντο, που όταν είναι ώριμο, λιώνει με το ανακάτεμα και δένει τη σαλάτα επαρκώς, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και σαν άλειμμα, πάνω σε μια φέτα ψωμί, ως είθισται.