Αν ψάχνετε διαρκώς να βρείτε το κατάλληλο καπάκι για το τάπερ σας ή ψωνίσατε διπλάσια συστατικά από όσα χρειαζόσασταν γιατί δεν τα είδατε στην τροφοθήκη σας, τότε μάλλον πρέπει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στην οργάνωση της κουζίνας σας. Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν χρειάζεστε ένα τεράστιο δωμάτιο για να έχετε μια λειτουργική κουζίνα. Είναι κυρίως ο τρόπος που οργανώνετε τον χώρο που διαθέτετε. Και μην νομίζετε ότι πρέπει να αναθεωρήσετε πολλά. Οι συμβουλές που ακολουθούν είναι αρκετές για να ξεκινήσετε. Θα σας δείξουμε τι χρειάζεστε για να βελτιώσετε τη λειτουργικότητα της κουζίνας σας και να απολαμβάνετε τον χρόνο σας εκεί.
Εκκαθάριση
Για το ξεκίνημα, είναι σημαντικό να δείτε κάθε αντικείμενο της κουζίνας σας ξεχωριστά. Αυτό το βήμα μπορεί να είναι δύσκολο αλλά είναι και σημαντικό. Χρειάζεται να αδειάσετε ντουλάπια και συρτάρια, ώστε να μπορείτε να τα οργρανώσετε στη συνέχεια. Έχοντας μπροστά σας όλα τα αντικείμενα, σκεφτείτε για το καθένα τα εξής: Είναι χρήσιμο; Λειτουργεί; Σε τι μου χρησιμεύει; Με αυτά τα ερωτήματα στο νου σας, ξεκινάτε το ξεκαθάρισμα, χωρίζοντάς τα σε αυτά που θα κρατήσετε, αυτά που θα πετάξετε κι αυτά που θα δωρίσετε.
Κάντε ένα καθάρισμα σε βάθος
Τώρα που βγάλατε τα πάντα έξω από ντουλάπια και συρτάρια είναι η κατάλληλη στιγμή να σκουπίσετε τα πάντα με ένα πανάκι. Θα εκπλαγείτε από το πόσο ωραία θα αισθανθείτε όταν μπουν όλα μετά πάλι στη θέση τους.
Καθορίστε τις ζώνες σας
Πριν ξεκινήσετε να βάζετε τα πράγματα στη θέση τους ομαδοποιήστε ντουλάπια και συρτάρια σε ζώνες. Ένας τρόπος είναι ο παρακάτω:
Ζώνη 1: Η πιο προσβάσιμη (κοντά στον στεγνωτήρα των πιάτων).
Περιλαμβάνει πιάτα, μπολ, ποτήρια, φλιτζάνια, μαχαιροπίρουνα.
Ζώνη 2: Ο χώρος μαγειρικής (κοντά στον φούρνο)
Περιλαμβάνει κατσαρόλες, τηγάνια, επιφάνειες κοπής, σπάτουλες, ξύλινες κουτάλες, μεζούρες, σκεύη ψησίματος, κ.λπ.
Ζώνη 3: Τροφοθήκη
Περιλαμβάνει ξηρά τροφή, μπαχαρικά, μεγαλύτερα κουζινικά εργαλεία κ.ά.
Ζώνη 4: Αξεσουάρ (κοντά στο ψυγείο)
Περιλαμβάνει τάπερ, φύλαξη τροφίμων, σακούλες τροφίμων, αλουμινόχαρτο κ.ά.
Ζώνη 5: Καφές και μπαρ
Περιλαμβάνει φλιτζάνια καφέ, αξεσουάρ του καφέ, αλλά και ποτήρια κρασιού, σφηνάκια και άλλα αξεσουάρ ποτού.
Ζώνη 6: Κάτω από τον νεροχύτη
Περιλαμβάνει καθαριστικά, σακούλες σκουπιδιών, ανακύκλωσης κ.ά.
Ζώνη 7: τα πιο ξεχωριστά αντικείμενα
Θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα σερβίτσια που συνήθως χρησιμοποιείτε όταν έχετε καλεσμένους. Προσπαθήστε να φυλάξετε εκεί κομμάτια που χρησιμοποιείτε τακτικά, διαφορετικά ίσως πρέπει να τα αποσύρετε σε κάποια ντουλάπα άλλου δωματίου.
Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για το ψυγείο σας. Ομαδοποιήστε αντικείμενα μαζί.
Βάλτε τα στη σωστή θέση
Τώρα που ξέρετε ποια τεμάχια πάνε πού, σκεφθείτε πού θα τα τοποθετήσετε. Βάλτε εκείνα που χρησιμοποιείτε περισσότερο κοντά στο επίπεδο των ματιών σας και τα υπόλοιπα πιο μακριά ή πιο ψηλά.
Το ίδιο ισχύει και για την τροφοθήκη σας. Αδειάστε το περιεχόμενο των δημητριακών, των ζυμαρικών, του ρυζιού για παράδειγμα σε γυάλινα δοχεία. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε περισσότερο χώρο ελεύθερο, θα συντηρηθούν καλύτερα και θα βλέπετε τα πάντα με μια ματιά. Τοποθετήστε εκείνα που χρησιμοποιείτε πιο συχνά σε πιο εύκολη πρόσβαση.
Γίνετε πιο δημιουργικοί
Θέλετε να το πάτε ένα βήμα παραπέρα; Γίνετε πιο δημιουργικοί, με διάφορες πατέντες που μπορεί να λειτουργήσουν στον δικό σας χώρο
Για παράδειγμα:
- κρεμάστε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια σας για να ελευθερώσετε χώρο από τα ντουλάπια σας
- αφιερώστε ένα ραφάκι στα μπαχαρικά σας
- αγοράστε θήκες οργάνωσης συρταριών για να τα έχετε όλα πιο εύκολα προσβάσιμα
- χρησιμοποιήστε τον χώρο του τοίχου σας βάζοντας μαγνητικές ταινίες για μαχαίρια κ.λπ.
Διατηρήστε την οργάνωση
Μετά από έναν μήνα, σκεφτείτε πώς πάει η οργάνωσή σας. Εντοπίστε προβληματικές περιοχές και επαναξιολογήστε τις. Καθιερώστε να κάνετε ένα ξεσκαρτάρισμα μια φορά τον χρόνο.