Χρώματα και αρώματα χαρακτηρίζουν αυτό το απλό, αλλά εύγευστο γαριδοπίλαφο.
Υλικά
- 1 κιλό γαρίδες μέτριες, με το κέλυφος, πλυμένες
- 1½ φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι ντομάτα, αποφλοιωμένη και ψιλοκομμένη
- ½ ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
- 3 κουτ. σούπας ξίδι
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
- λίγη πάπρικα
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Η καλύτερη περίπτωση είναι να αγοράσετε φρέσκες γαρίδες από την αγορά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όμως και καταψυγμένες. Αν μάλιστα ο χρόνος που έχετε στη διάθεσή σας είναι ελάχιστος χρησιμοποιήστε έτοιμες καθαρισμένες, κατεψυγμένες γαρίδες για την ετοιμασία ενός γεύματος της τελευταίας στιγμής.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τις γαρίδες σε δυόμισι φλιτζάνια νερό και τις τρεις κουταλιές σούπας ξίδι για 2 λεπτά. Τις σουρώνετε και φυλάτε το ζωμό τους. Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος αφήνοντας μερικές ολόκληρες για το γαρνίρισμα.
Βήμα 2
Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να μαραθεί και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι. Τα σοτάρετε για 2 λεπτά και σβήνετε με το κρασί.
Βήμα 3
Προσθέτετε την ντομάτα και το ζωμό από τις γαρίδες ρίχνοντας αρκετό νερό ώστε να έχετε τρία φλιτζάνια ζωμό. Αφήνετε να βράσει και ρίχνετε το ρύζι. Σιγοβράζετε το πιλάφι χωρίς το καπάκι για 7 λεπτά και προσθέτετε τις γαρίδες. Συνεχίζετε να σιγοβράζετε για 3 λεπτά ακόμα και σβήνετε τη φωτιά. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με χαρτί κουζίνας και το καπάκι και αφήνετε το πιλάφι να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
Βήμα 4
Σερβίρετε το πιλάφι σε φόρμα με τρύπα και ξεφορμάρετε σε στρογγυλή πιατέλα. Γαρνίρετε με τις ολόκληρες γαρίδες και πασπαλίζετε με λίγη πάπρικα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey