Μας αρέσει να ψήνουμε καρότα στον φούρνο, αφού μπορεί να γίνουν ένα από τα πιο νόστιμα συνοδευτικά κρέατος, πουλερικού, αλλά και ψαριού. Μπορεί να ακούγονται σαν κάτι απλό και ουδέτερο σε γεύση, αλλά πιστέψτε μας, υπάρχει τρόπος να τα καραμελώσετε με μέλι και σκόρδο και να τους δώσετε άλλη γευστική διάσταση. Κι αυτή τη συνταγή για τέλεια γλασαρισμένα καρότα θα σας δώσουμε σε αυτό το άρθρο.
Ο καλύτερος τρόπος να γλασάρουμε τα καρότα
Παρόλο που υπάρχουν αρκετοί τρόποι να γλασάρουμε τα καρότα μας και κάποιοι από αυτούς απαιτούν κατσαρόλα, εμείς προτιμούμε να τα ψήνουμε στον φούρνο, αφού όση ώρα ψήνονται εμείς μπορούμε να ασχοληθούμε με κάτι άλλο και όχι με την ετοιμασία τους. Ένας ακόμη λόγος για να προτιμήσουμε τον φούρνο είναι ότι όταν είναι δυνατός σε θερμοκρασία, τα καρότα μας σκουραίνουν και καραμελώνουν όμορφα και επομένως γίνονται ακόμη πιο γλυκά.
Πώς γλασάρουμε τα καρότα μας
Αυτό που χρειάζεται για να καραμελώσουν τέλεια τα καρότα είναι ένα εύκολο γλάσο μελιού και σκόρδου, που θα τα κάνει ακαταμάχητα. Απλώς λιώνουμε βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε σκόρδο και μέλι και αποσύρουμε το κατσαρολάκι από το μάτι. Ρίχνουμε το μισό από αυτό το μίγμα πάνω στα καρότα πριν τα τοποθετήσουμε στον φούρνο και το υπόλοιπο μόλις τα αφαιρέσουμε από τον φούρνο για να γυαλίσουν.
Η συνταγή
Υλικά για 6 άτομα
900 γρ. μέτρια καρότα (περίπου 8 τεμάχια)
3 σκελίδες σκόρδο
3 κουτ. σούπας ανάλατο βούτυρο
1 1/2 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. γλυκού χονδρό, ανεπεξέργαστο αλάτι
1/4 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 μικρό λεμόνι
ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού (προαιρετικά)
Διαδικασία
Τοποθετούμε μια σχάρα στη μεσαία θέση του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στους 220°C.
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις άκρες των καρότων. Κόβουμε τα καρότα σταυρωτά σε μακρόστενες λωρίδες μάκρους 5 εκατοστών. Αν έχουν πάχος περισσότερο από 2,5 εκατοστά τα κόβουμε και κατά μήκος στη μέση, διαφορετικά τα αφήνουμε ως έχουν. Τα τοποθετούμε σε ταψί και ψιλοκόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι το οποίο έχουμε τοποθετήσει πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας, μέχρι το σκόρδο να βγάλει τα αρώματά του για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Ρίχνουμε το μισό μίγμα επάνω στα καρότα και ανακατεύουμε, ώσπου να επικαλυφθούν. Καρυκεύουμε με το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά. Τοποθετούμε τα καρότα σε μονή στρώση στο ταψί.
Ψήνουμε για 15 λεπτά. Ανακατεύουμε τα καρότα και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι τα καρότα να μαλακώσουν και να γίνουν τρυφερά και παράλληλα να αποκτήσουν ένα ωραίο, καστανό χρώμα. Τέλος, ρίχνουμε πάνω στα καρότα το υπόλοιπο γλάσο και στύβουμε τον χυμό του λεμονιού κι αυτόν επάνω τους και ανακατεύουμε να πάνε τα υλικά παντού. Μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο ή μπολ σερβιρίσματος. Γαρνίρουμε προαιρετικά με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Συμβουλή
Τα έτοιμα γλασαρισμένα καρότα μπορούν αφού κρυώσουν να συντηρηθούν στο ψυγείο για έως 5 ημέρες μέσα σε αεροστεγές δοχείο.