Αυτή η τάρτα με το λάχανο, που είναι τώρα στην εποχή του, είναι τόσο νόστιμη και χορταστική, που μπορεί να αποτελέσει και ένα ελαφρύ γεύμα από μόνη της.
Υλικά
- Μερίδες: 6
- 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 130 γρ. βούτυρο
- 3 γρ. αλάτι
- 60 ml νερό
- 1 κρόκο αυγού
- 5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μικρό κρεμμύδι ξερό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 100 γρ. λάχανο άσπρο
- 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα
- 100 ml χυμό ντομάτα
- 250 γρ. βολάκι Άνδρου
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 50 ml γάλα
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζύμη: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι με το βούτυρο και το αλάτι και χτυπάμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε τον κρόκο και το νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1,5 ώρα. Ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες τη ζύμη με πλάστη και την απλώνουμε στην ταρτιέρα μας. Κάνουμε τρύπες με πιρούνι, καλύπτουμε με λαδόκολλα και όσπρια για βάρος και ψήνουμε στους 200°C για 20΄. Αφήνουμε να κρυώσει.
Βήμα 2
Γέμιση: Σε κατσαρόλα πλατιά σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τον κιμά με το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, το σκόρδο και το λάχανο σε πολύ λεπτές φέτες. Προσθέτουμε τον πελτέ και σβήνουμε με λευκό κρασί. Προσθέτουμε πάπρικα και μαγειρεύουμε με λίγο νερό. Ανακατεύουμε συνέχεια έως ότου εξατμιστούν όλα τα υγρά και τέλος βάζουμε μαντζουράνα, αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 3
Σε μπλέντερ χτυπάμε το βολάκι με την κρέμα και το γάλα σε αραιή κρέμα. Αναμιγνύουμε με τον κιμά, ανακατεύουμε αδειάζουμε στην τάρτα και ψήνουμε στους 200°C για 20΄-22΄.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Γιάννης Μπουροδήμος, Φωτογραφία: Studio M