Ψαγμένα κοκτέιλ με ονόματα από την ελληνική μυθολογία και εκκεντρικές προτάσεις καφέ με θέα την πόλη της Θεσσαλονίκης
Το Nectar Distillery ρεμβάζει στον 7ο όροφο του hostel Zeus is Loose. Στο μοντέρνο εσωτερικό του χώρο δεσπόζει το μεγάλο μπαρ ενώ η χαλικόστρωτη βεράντα, με τα διακριτικά φυτά και τα ψηλά σκαμπό, προσφέρει θέα πρώτης θέσης στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, την Παναγία Χαλκέων και τη ρωμαϊκή αγορά, χαρίζοντας όμορφες στιγμές χαλάρωσης, συνοδεία εξαίσιων επιλογών καφέ και κοκτέιλ.
Ο καφές εδώ δεν είναι μια απλή υπόθεση. Δίπλα σε εσπρέσο και καπουτσίνο βρίσκονται και επιλογές σε καφέ φίλτρου με μεθόδους απόσταξης που ικανοποιούν κάθε προτίμηση. V60 για τους οπαδούς του μονοποικιλιακού καφέ, chemex για τους φίλους των πιο απαλών γεύσεων, aeropress για όσους εκτιμούν την ισορροπία σώματος και καθαρότητας στον καφέ και cold brew για αυτούς που προτιμούν τον απαλό με βαθιές νότες καφέ. Καλές, επίσης, οι επιλογές σε τσάι αλλά και χυμούς.
Είναι, όπως, τα κοκτέιλ που κλέβουν την παράσταση. Ο ταλαντούχος bartender, και μπαρ μάνατζερ του Nectar Distillery, Δημήτρης Καϊταλίδης, έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ενσωμάτωση του μηδενικού αποτυπώματος στη φιλοσοφία και την πρακτική του μαγαζιού. Πρόσφατα, δε, κέρδισε τον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του Flor de Caña για το πιο βιώσιμο κοκτέιλ (Sustainable Cocktail Challenge), αποκτώντας ένα εισιτήριο για τον παγκόσμιο τελικό διαγωνισμό του πιο βιώσιμου bartender (Flor de Caña World’s Most Sustainable Bartender) που θα λάβει χώρα στη Νικαράγουα το Φεβρουάριο του 2023.
Στο Nectar Distillery, αυτός και η ομάδα του κερδίζουν καθημερινά τις εντυπώσεις παλιών και νέων θαμώνων. Παιχνιδιάρικος και στιλάτος ο κατάλογος, καλωσορίζει τους επισκέπτες σε ένα πάρτι οπτικών και γευστικών αισθήσεων παρέα με μυθικά πλάσματα, που δεν είναι αλλά από τα υπέροχα κοκτέιλ του μαγαζιού. Το καθένα παρουσιάζεται με ευφάνταστη, εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία, ονομασία και μια «πειραγμένη» ιστορία που γεννιέται από τη μίξη γνωστού μύθου με τμήμα των υλικών ή της φιλοσοφίας του κοκτέιλ. Έτσι ο Οδυσσέας κάνει φιλική συζήτηση με τον Πολύφημο πίνοντας κρασί και τρώγοντας τυρί στην πλοκή της ιστορίας του “cyclops got punk’d” («οι Κύκλωπες ξεγελάστηκαν»), ένα εκπληκτικό κοκτέιλ με μπέρμπον, λικέρ βερίκοκο, χυμό φρέσκου αχλαδιού, γλυκό κρασί Σάμου και τυρί πεκορίνο. Εξαιρετικό, επίσης, το “misunderstood Minotaur” («παρεξηγημένος Μινώταυρος») με τεκίλα, κόκκινο λάχανο, λευκό βερμούτ και κβας καθώς και το “Medusa’s revenge” («η εκδίκηση της Μέδουσας») με βότκα, κόκκινα μούρα, αρώνια, πιπέρι szechuan και σιρόπι goji-acai. Τα κοκτέιλ στο Nectar Distillery αποτελούν συνδυασμό ευφυΐας, γευστικής γνώσης αλλά και πολύωρης επεξεργασίας με συγκεκριμένες τεχνικές. Έτσι η milk-washing τεχνική χρησιμοποιείται για το “tip to root” με την προσθήκη γάλατος στο αλκοόλ ενώ η fat-washing για το “cyclops got punk’d” όπου το τυρί και τα υπόλοιπα υλικά προστίθενται στο μπέρμπον και μπαίνουν στην κατάψυξη για οκτώ ώρες, διαδικασία που κάνει το τυρί να ανεβαίνει στην επιφάνεια, έχοντας πρώτα χαρίσει τα πλούσια αρώματα και τη γεύση του στο μίγμα, το οποίο φιλτράρεται πριν σερβιριστεί. Δίπλα στα εννέα κοκτέιλ «της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας», στέκονται και πιο διαδεδομένα όπως mojito, daiquiri, cosmopolitan, zombie και negroni.
«Στα περισσότερα signature cocktails του Nectar Distillery γίνεται επεξεργασία του εκάστοτε αλκοόλ» μας λέει ο Λουκάς Χατζηελευθεριάδης, ένας εκ των τεσσάρων ιδιοκτητών του Zeus is Loose hostel και του Nectar Distillery, και προσθέτει «θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε το “tip to root”, με το οποίο ο Δημήτρης κέρδισε τον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του Flor de Caña, και να εστιάζουμε στην εξέλιξη και τις αλλαγές των κοκτέιλ μας, με βάση το concept της Ελλάδας».
Και επειδή ποτό χωρίς κάτι να τσιμπήσουμε δε λέει, στο Nectar Distillery υπάρχει και μια προσεγμένη λίστα από σάντουιτς, ανάμεσά τους το κουλουρόψωμο με αυγό, μπέικον, πιπεριές, μανιτάρια καθώς και το πρέτσελ με καπνιστό σολωμό, τυρί και λαχανικά, ενώ σχεδιάζεται η επέκταση του μενού της κουζίνας την άνοιξη του 2023.
Μια και, με ένα κοκτέιλ στο χέρι, βολτάρουμε στα μονοπάτια της μυθολογίας, η πιο αρμοστή σκέψη για την επιτυχία του μαγαζιού είναι ότι ο φτερωτός Ζήλος – προσωποποίηση της αφοσίωσης, του ενθουσιασμού, του πάθους και της υπεροχής –χάρισε στην ομάδα του Nectar Distillery ένα μεγάλο μέρος από τις περίφημες αρετές του, που τον ανέδειξαν σε συνοδό του Δία.
Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα