Μπορεί το φρούτο να μας έχει έρθει από χώρες μακρινές, κάποια παιδιά στην Κρήτη όμως μεγάλωσαν με αυτό και έχουν συνδέσει το νησί με τα αρώματά του.

Aπό μικρά παιδιά σκαρφαλώναμε στις μάντρες στο Μετόχι του Ησυχάκη στα Νεροκούρου στα Χανιά για να δούμε αν αυγουστιάτικα, εκεί προς τα τέλη του μήνα, είχαν αποκτήσει αυτά τα παράξενα και μοναδικά φρούτα το μαγικό κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα που σήμαινε ότι ήταν έτοιμα για φάγωμα. Δεν ήταν όμως και το γνωρίζαμε πολύ καλά, αλλά η λαχτάρα που είχαμε για τα τόσο διαφορετικά σε γεύση μάνγκο ήταν απερίγραπτη.

Έπρεπε να περιμένουμε τουλάχιστον για 2 εβδομάδες ακόμα για να ξεκινήσουν να τα κόβουν. Είχαμε ρωτήσει και είχαμε μάθει και την ακριβή προφορά του ονόματός τους, δεν κάναμε λάθος. Ξέραμε και ότι καλλιεργούνται στην Ασία και την Αφρική και την Αμερική. Τα περισσότερα τα γνωρίζαμε και τα υπόλοιπα τα φανταζόμασταν. Αυτό όμως που ζούσαμε πραγματικά μέσα μας ήταν η φυσική όμορφη γλύκα τους που μας ταξίδευε σε μέρη εξωτικά, μακρινά, εκεί που τα κύματα αγκάλιαζαν τις χρυσές αμμουδιές. Εκεί που οι άνθρωποι γελούσαν και ζούσαν τη ζωή. Το ίδιο ακριβώς νιώθουμε και τώρα που τα χρόνια πέρασαν όταν ξεφλουδίζουμε ένα χανιώτικο μάνγκο. Νιώθουμε να ταξιδεύουμε στα χρόνια της παιδικότητάς μας και να ανακαλύπτουμε ξανά την αληθινή αγάπη μας για την Κρήτη και τα ευλογημένα χώματά της. Κι ας μην είναι η καταγωγή του από το νησί, η γη του το δέχτηκε, το αγκάλιασε κι εκείνο δίνει γι’ αυτό όλη τη του τη γλύκα.

Ο Γιάννης και ο Γιάννης, οι εργάτες βοηθοί στην καλλιέργεια μάνγκο του Μανόλη Χαραλαμπάκη.

Η καλλιέργεια του μάνγκο στην Κρήτη
Το χωράφι που απεικονίζεται στις φωτογραφίες είναι του παραγωγού Μιχάλη Χαραλαμπάκη, στη Σούδα Χανίων. Η πρώτη φύτευση εκεί έγινε το 1990, με φυτά τα οποία έστειλε ο αδελφός του από την Νότια Αφρική, χώρα στην οποία ζούσε ως μετανάστης. Η επιλογή της καλλιέργειας έγινε αρχικά πειραματικά, αλλά στην πορεία έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα. Μέχρι σήμερα δίνει εξαιρετικής ποιότητας καρπούς. Για τη φωτογράφηση στο κτήμα μάς βοήθησαν οι εργάτες βοηθοί της καλλιέργειας, ο νεότερος Γιάννης και ο μεγαλύτερος Γιάννης. Για την ιστορία του μάνγκο στην Κρήτη μιλήσαμε με τον γεωπόνο Μανώλη Κινδέλη.

-Πόσα χρόνια καλλιεργούνται μάνγκο στα Χανιά και πώς έφτασαν στην Κρήτη;
Το μάνγκο πρωτοκαλλιεργήθηκε μαζί με το αβοκάντο στα Χανιά πριν από περίπου 40 χρόνια, από τον Μίνω Ησυχάκη, πρωτοπόρο στα υποτροπικά φρούτα, ο οποίος εισήγαγε τα πρώτα φυτά από το Ισραήλ.

-Πόσες διαφορετικές ποικιλίες καλλιεργούνται στα Χανιά;
Στην περιοχή μας καλλιεργούνται 6 ποικιλίες, από τις πιο εμπορικές που καταναλώνονται στην ευρωπαϊκή αγορά.

-Ποια η διαφορά με τα μάνγκο εισαγωγής;
Η κύρια διαφορά είναι ότι τα εισαγωγής έχουν συγκομιστεί πριν την τέλεια ωρίμανσή τους για να μπορέσουν να αντέξουν τις μεταφορές χωρίς απώλειες.

-Τι επηρεάζει τη γεύση του μάνγκο;
Η γεύση του μάνγκο, όπως και των περισσότερων φρούτων, έχει σχέση με την ποικιλία, το κλίμα, την ηλιοφάνεια και τη γονιμότητα του εδάφους, ειδικά αν πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια.

-Πόσο μπορούμε να τα διατηρήσουμε και πώς στο σπίτι μας;
Τα μάνγκο διατηρούνται στο ψυγείο για 7-10 μέρες ανάλογα με τον βαθμό ωριμότητας. Υπάρχει και τρόπος κατάψυξης, αλλά καλύτερα να τα απολαμβάνουμε φρέσκα.

3 συνταγές με μάνγκο

Φιλέτο τόνου με σάλτσα χανιώτικου μάνγκο
Η πικάντικη salsa pico de gallo είναι πολύ γευστική και ιδανική για να συνοδεύσετε ψητό κρέας και, φυσικά, τάκος. Όμως ταιριάζει και πλάι σε ψάρι ή θαλασσινά. Ειδικά δίπλα σε γαρίδες, κάνει τέλεια παρέα.

Ψητές γαρίδες με σάλτσα pico de gallo από μάνγκο
Η πικάντικη salsa pico de gallo είναι πολύ γευστική και ιδανική για να συνοδεύσετε ψητό κρέας και, φυσικά, τάκος. Όμως ταιριάζει και πλάι σε ψάρι ή θαλασσινά. Ειδικά δίπλα σε γαρίδες, κάνει τέλεια παρέα.

Σαλάτα με ψητό σταμναγκάθι, ψητά σύκα, γαλομυζήθρα και χανιώτικο μάνγκο
Αυτή τη συνταγή με μάνγκο την  λατρεύουν στο Matzenta kuzina de sol. Ζεστή σαλάτα με άρωμα τροπικό και γεύση της Κρήτης που αγαπάμε.

Το άρθρο της εβδομάδας