Στο καθιερωμένο μας κουίζ της Τετάρτης στο Viber σας θέσαμε ένα δίλημμα που έχει να κάνει με κιμάδες: μπιφτέκια ή κεφτεδάκια; Από την αρχή της αναμέτρησης τα κεφτεδάκια φάνηκαν να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απαντήσεων και τελικά κέρδισαν με ποσοστό 61% έναντι του ποσοστού 39% που πήραν τα μπιφτέκια.

Ότι και να ψηφίσατε, εμείς σας έχουμε μυστικά επιτυχίας και συνταγές για να απολαύσετε και τα δύο.

Κεφτεδάκια
Δεν τα αγαπούν μόνο τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, όπως φάνηκε και από το γκάλοπ μας. Για να γίνουν αφράτα, χωρίς σβόλους, ζητήστε από τον κρεοπώλη να σας περάσει τον κιμά δύο φορές από τη μηχανή. Ο κιμάς μπορεί να είναι μοσχαρίσιος, χοιρινός ή και ανάμεικτος, αλλά και αρνίσιος ή κοτόπουλου, ακόμα και από ψάρι. Κι επειδή υπάρχουν και οι vegetarian και vegan επιλογές μπορούμε να συναντήσουμε και ρεβιθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, μπροκολοκεφτέδες και άλλους. Για μια πιο υγιεινή εκδοχή μπορούμε να τα ψήσουμε στον φούρνο, αντί να τα τηγανίσουμε.

Μπιφτέκια
Από την άλλη μεριά, τα μπιφτέκια έχουν τους δικούς τους οπαδούς, αφού ετοιμάζονται πιο εύκολα από τα κεφτεδάκια και επειδή ψήνονται στον φούρνο αντί να τηγανίζονται είναι πιο υγιεινά και κατάλληλα για δίαιτα αδυνατίσματος. Και αυτά γίνονται από όλων των ειδών τους κιμάδες: μοσχαρίσιο, χοιρινό, ανάμεικτο ή κοτόπουλου, γαλοπούλας, αλλά και εναλλακτικά είδη με λαχανικά, φασόλια και άλλα χορτοφαγικά υλικά. Πότε θα καταλάβετε ότι έχουν ψηθεί; Αν διαθέτετε θερμόμετρο τότε είναι έτοιμα όταν φτάσουν σε θερμοκρασία στους 75οC.

Ακολουθούν από 3 συνταγές για την κάθε κατηγορία:


Μοσχαρίσια κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές
Φτιάχνουμε τους αγαπημένους μας τηγανητούς κεφτέδες και τους συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες.


Χοιρινοί κεφτέδες με δροσερή σαλάτα μαϊντανού
Τηγανίζουμε υπέροχα, λαχταριστά κεφτεδάκια από χοιρινό κιμά και τα συνοδεύουμε με σαλάτα μαϊντανού για ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα.


Κεφτέδες στον φούρνο
Ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου φτιάχνει τα αγαπημένα μας κεφτεδάκια και τα ψήνει στον φούρνο. Υπέροχα, αρωματικά, τραγανά και ανάλαφρα κεφτεδάκια, ιδανικά για κάθε τραπέζι.


Ζουμερά μπιφτέκια
Τα μπιφτέκια που συνδυάζονται το ίδιο ευχάριστα με σαλάτα, αλλά και πατάτες τηγανιτές ή φούρνου και γίνονται λαχταριστά burgers, έχουν πολλούς οπαδούς. Γι αυτό μία βασική συνταγή για ζουμερά μπιφτεκάκια είναι απαραίτητη.


Αρνίσια μπιφτέκια με θυμάρι, τζίντζερ και καυτερή πιπεριά
Όποιο είδος κρέατος κι αν επιλέξετε για βάση τους, τα μπιφτέκια είναι μια πολύ δημοφιλής πρόταση για το καθημερινό ή το κυριακάτικο τραπέζι. Η συγκεκριμένη είναι αρκετά πιο πικάντικη από το μέσο όρο κι έχει για βάση της αρνίσιο κιμά…


Μπιφτέκια γαλοπούλας με ψητά λαχανικά και σάλτσα γιαουρτιού
Ο Μάστερ Σεφ Λάμπρος Βακιάρος ετοιμάζει αφράτα μπιφτέκια γαλοπούλας στο φούρνο. Συνοδεύονται με ψητά λαχανικά αρωματισμένα με βαλασαμικό ξίδι και σάλτσα γιαουρτιού με πιπεριές Φλωρίνης και μαϊντανό. Ελαφρύ πιάτο γεμάτο νοστιμιά, ιδανικό για το καθημερινό τραπέζι.