Όποιος έχει φάει πιπεριές τσίλι γνωρίζει πολύ καλά τι μπορεί να κάνει η καψαϊκίνη. Μάλιστα, η κλίμακα Σκόβιλ (Scoville) αποτελεί μια κλίμακα μέτρησης του βαθμού καυστικότητας μιας πιπεριάς τσίλι, ο οποίος εκφράζεται σε μονάδες SHU (Scoville Heat Units, Μονάδες “Θερμότητας” Σκόβιλ), και εξαρτάται από την περιεκτικότητα της σε ορισμένες ουσίες οι οποίες προκαλούν την αίσθηση του καύσου, τα καψαϊκινοειδή.

Και μπορεί η κλίμακα Σκόβιλ να είναι απαραίτητη στο να μετρήσουμε σωστά την καυστικότητα της πιπεριάς τσίλι, ωστόσο πάντα υπάρχει το κίνδυνος λάθους. Για αυτό θα σας βοηθήσουμε εμείς, λέγοντας τι μπορείτε να κάνετε αν η τσίλι που φάγατε ήταν πιο καυτερή από όσο αντέχετε.

Η σωστή κίνηση
Μην πιάσετε το ποτήρι με το νερό που είναι δίπλα σας, παρότι θα είναι η πρώτη σας κίνηση, καθώς αυτό που θα κάνετε θα είναι σαν να ρίχνετε νερό στο λάδι που έχει αρπάξει φωτιά, θα εντείνει τη φωτιά και σίγουρα δεν θα τη σβήσει. Η καψαϊκίνη μένει αδιάλυτη στο νερό, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να βοηθήσει. Επίσης, μια κουταλιά μέλι ή κρυσταλλική ζάχαρη κατευθείαν στο στόμα σας, μπορεί να προσφέρει την ψευδαίσθηση της προσωρινής ανακούφισης, αλλά δεν θα διασπάσει την καψαϊκίνη. Ουσιαστικά αποσπάτε την προσοχή σας από τη μια αίσθηση με την άλλη. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πιείτε γάλα ή να φάτε γιαούρτι και παγωτό με πολλά λιπαρά.

Extra tip
Η κλίμακα Scoville έχει πάρει το όνομά της από τον δημιουργό της, τον Αμερικανό φαρμακοποιό Wilbur Scoville και μετράει το πόσο καυτερές είναι οι πιπεριές ανάλογα με τα επίπεδα καψαϊκίνης που περιέχουν. Η καψαϊκίνη είναι το πιο σημαντικό μόριο που παράγει την αίσθηση του καυτερού.

Επίπεδο καυστικότητας σε SHU
Πολύ υψηλή: Άνω των 80.000
Υψηλή: 25.000-70.000
Μέση: 3.000-25.000
Χαμηλή: 700-3.000
Μη αισθητή: 0-700

Συνήθως στα εστιατόρια τα καυτερά πιάτα συμβολίζονται στον κατάλογο με μικρές πιπεριές τσίλι -από μία μέχρι τρεις ή τέσσερις ανάλογα με το πόσο καυτερό είναι.

 

Το άρθρο της εβδομάδας