Αν ο δρόμος σάς βγάλει στην ευτύτερη περιοχή των Μετεώρων, αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών. Εκεί θα βρείτε μια πολύ αξιόλογη συνταγή κυρίως σπάνιων πτηνών, αλλά και θηλαστικών, τα οποία έχει συλλέξει με μεγάλο μεράκι ο διευθυντής του Μουσείου Ν. Πάλλας. Ο ίδιος μοιράστηκε μαζί μας το πάθος του για το μουσείο, τις προσπάθειές του για να εμπλουτίζει συνεχώς τη συλλογή του και να ανοίγεται στην τοπική κοινωνία αλλά και την περηφάνια του για τις βραβεύσεις που έχει λάβει.
Πρόκειται για ένα κτίριο που στεγάζει δυο μουσεία. Στον κάτω όροφο στεγάζεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με μια αξιόλογη συλλογή πτηνών και θηλαστικών, που εκτίθενται μέσα σε διοράματα που αναπαριστούν πλήρως το περιβάλλον τους. Στον πάνω όροφο, θα βρείτε το Μουσείο Μανιταριών, το μοναδικό στην Ευρώπη, έτσι όπως το παρουσιάζουμε, όπως μας δήλωσε ο κος Πάλλας. Τα Μουσεία αυτά δημιουργήθηκαν από το μεράκι 3 ανθρώπων πριν από 30 χρόνια περίπου.

Μουσείο Μανιταριών
Στον πάνω όροφο του μουσείου στεγάζεται το Μουσείο Μανιταριών, το μοναδικό μουσείο στην Ευρώπη με τον τρόπο που το παρουσιάζουν, δηλαδή τα εκθέματα είναι γλυπτά, με απόλυτη πιστότητα σε χρώμα και σε μέγεθος, όπως τα συναντάμε στο περιβάλλον τους. Κι εδώ το background είναι φτιαγμένο και φιλοτεχνημένο στο χέρι.
Όπως μας ενημέρωσε ο κος Πάλλας, η χώρα μας έχει περισσότερα από 7.500 είδη μανιταριών. Από αυτά έχουν ταυτοποιηθεί τα 3.500 περίπου. Μόνο ένας άνθρωπος έχει ταυτοποιήσει περισσότερα από 2000 μανιτάρια. Ονομάζεται Γιώργος Κωνσταντινίδης και είναι αυτός που επιμελήθηκε το συγκεκριμένο Μουσείο.
Το κύριο χαρακτηριστικό του Μουσείου ωστόσο είναι το άνοιγμά του στην τοπική κοινωνία, αλλά και στα Πανεπιστήμια και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο, όπως μας ανέφερε ο κος Πάλλας. Γι’ αυτό κάνουμε πολλές μεγάλες γιορτές, που μαζεύουμε συμμετέχοντες από Ελλάδα και Ευρώπη. Το highlight του μουσείου βέβαια είναι το κυνήγι τρούφας και η τρουφομακαρονάδα.

Κυνήγι τρούφας
Σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου διοργανώνει κυνήγι και μαγείρεμα τρούφας. Είναι ένα από τα highlight της περιοχής και μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες που διοργανώνει το συγκεκριμένο Μουσείο, δίνοντας στον κόσμο τη δυνατότητα και να μάθει πράγματα αλλά φυσικά και να περάσει καλά! Το γκρουπ πλαισιώνουν εξειδικευμένα τρουφόσκυλα, τα οποία εντοπίζουν τις τρούφες και βοηθούν τους επισκέπτες να τις ανακαλύψουν. Η δραστηριότητα ολοκληρώνεται με γευστική δοκιμή αλλά και με το μαγείρεμα τρουφομακαρονάδας, από εκλεκτούς σεφ, σε ένα πραγματικά ιδιαίτερο και εντυπωσιακό μαγειρικό σκεύος, που μπορεί να καλύψει ταυτόχρονα της ανάγκες πενήντα (!) ατόμων.
Το κυνήγι διεξάγεται από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο (Μάρτιο έως και Οκτώβριο), σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Μουσείου.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Η συλλογή από πτηνά του Μουσείου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα και ανανεώνεται συνεχώς με νέα εκθέματα. Τα εκθέματα που εξασφαλίζουν για το Μουσείο τους έχουν τις καλύτερες βαθμολογίες στις διεθνείς αξιολογήσεις, κάτι που το κατατάσσει αυτόματα σε ένα από τα καλύτερα του κόσμου, όσον αφορά την ποιότητά του.
Παράλληλα, τα διοράματα του Μουσείου είναι φιλοτεχνημένα στο χέρι από 18 καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό που είχαν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να το κάνουν, αναπαριστώντας με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια το πραγματικό περιβάλλον των ζώων που εκτίθενται. Τα διοράματα πραγματοποιήθηκαν με πολύ κόπο, πολλές αξιολογήσεις, πολλή μελέτη κάθε λεπτομέρειας.
Από την εντυπωσιακή συλλογή πτηνών αλλά και θηλαστικών δεν λείπουν τα ενδημικά πουλιά της περιοχής. Εδώ θα δείτε το εμβληματικό πουλί των Μετεώρων, τον Ασπροπάρη, Στο Μουσείο φιλοξενούνται 2 βικτωριανά εκθέματα 200 ετών. Πρόκειται για ένα ενδημικό πουλί, που έρχεται τον Μάρτιο στα Μετέωρα. Αυτή τη στιγμή, απειλείται από εξαφάνιση.

Οι βραβεύσεις
Για τους παραπάνω λόγους, το συγκεκριμένο Μουσείο έχει λάβει πολλές βραβεύσεις. Πριν από λίγο διάστημα, έλαβε μια ακόμη Χρυσή Διάκριση, η τέταρτη κατά σειρά. Πιο συγκεκριμένα, τα προϊόντα μανιταριών και τρούφας του Μουσείου, λαμβάνουν την χρυσή διάκριση στα Best Greek Food Awards (BGFA), στην κατηγορία ελληνικά προϊόντα. Τα βρίσκετε σε μεγάλη ποικιλία στο πωλητήριο στον πάνω όροφο, κατά το τέλος της επίσκεψής σας. Το Μουσείο κέρδισε τρία βραβεία στον μεγαλύτερο θεσμό τουριστικών βραβείων της χώρας. Συγκεκριμένα, απέσπασε δύο Χρυσά βραβεία: Ένα για το σύνολο της δραστηριότητάς του και το δεύτερο για τη μοναδική δράση που διοργανώνει, το Κυνήγι Τρούφας στα Μετέωρα! Τα προϊόντα του, κέρδισαν το Χάλκινο βραβείο στην κατηγορία Τοπικά προϊόντα.
Το βραβείο αυτό αποτελεί το 41ο στη σειρά που λαμβάνει το Μουσείο για το σύνολο των δραστηριοτήτων του, καθώς και το 26ο που παίρνει για τα προϊόντα του!

info
Πίνδου 20, TK 42200, Καλαμπάκα, τηλ.2432024959
Ωράριο: Κυριακή – Παρασκευή: 10:00-17:00, Σάββατο: 10:00-18:00
https://meteoramuseum.gr/

Διαβάστε ακόμη

Το ΠΟΠ Μαύρο Μεσενικόλα της Λίμνης Πλαστήρα έχει το Μουσείο του!

Γιατί αξίζει να πάτε στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων «Μύλος Παππά» στη Λάρισα;

Ταξίδι στη Λίμνη Πλαστήρα: υπέροχα τοπία, ζεστοί άνθρωποι, ωραίο φαγητό και πολλά φιλέματα