Ξινός ή γλυκός, μαγειρεύεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και αποτελεί ένα από τα βασικά υλικά της ελληνικής κουζίνας.
Ο τραχανάς, μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το ρύζι σε πολλές και διαφορετικές παρασκευές. Αν και παραδοσιακό υλικό, που μας ξυπνά μνήμες του τόπου μας, είναι πολυμορφικός, και με λίγη φαντασία μπορούμε να φτιάξουμε τα πιο ευφάνταστα και ιδιαίτερα πιάτα.
Πίτες γλυκιές ή αλμυρές, τραχανότο αντί για ριζότο, τραχανάς πιρουνάτος σε πολλές παραλλαγές, τραχανοκεφτέδες ή γέμιση για παραδοσιακά πιάτα. Ο τραχανάς πρωταγωνιστεί με διαφορετικό ρόλο κάθε φόρα και με τα προϊόντα ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ έχουμε ένα εγγυημένο αποτέλεσμα.
Είτε προτιμάτε τον ξινό τραχανά-που ταιριάζει περισσότερο με «γλυκά» υλικά, όπως το κρεμμύδι ή η ντομάτα-είτε τον γλυκό εξισορροπεί τις οξύτητες και τις εντάσεις άλλων υλικών, είστε ελεύθεροι να τον χρησιμοποιήσετε κατά βούληση. Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε τραχανά με βούτυρο για ακόμη πιο πλούσια γεύση, ή τον ειδικό τραχανά για χυλωμένο τραχανότο.
Τραχανότο
Τραχανότο με πιπεριές και χωριάτικο λουκάνικο
Η ελληνική απάντηση στο ριζότο, το τραχανότο, αποκτά ακόμη πιο έντονο ελληνικό άρωμα με το χωριάτικο λουκάνικο, το θυμάρι και το ανθότυρο.
Τραχανότο με ντομάτα, ξηρούς καρπούς και φρούτα
Ένα διαφορετικό τραχανότο με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα που θα φέρει γεύση Ανατολής στο καθημερινό αλλά και το γιορτινό τραπέζι. Για τέλεια χυλωμένο αποτέλεσμα επιλέξτε ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Γεύσις Τραχανότο.
Πιρουνάτος
Γλυκός τραχανάς με κοτόπουλο
Το πιο μαμαδίστικο φαγητό μαγειρεύεται στη Θεσσαλονίκη με τον γλυκό τραχανά ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. Ντοματένιος ή λεμονάτος, ο τραχανάς με κοτόπουλο κάνει θραύση στο καθημερινό τραπέζι.
Τραχανάς με μανιτάρια και πάπρικα
Ο τραχανάς είναι η γευστική επιτομή του ελληνικού χειμώνα. Το αγαπημένο χειροποίητο ζυμαρικό πλέον δεν μαγειρεύεται μόνο ως σούπα αλλά με διάφορους εξαιρετικά νόστιμους συνδυασμούς, όπως αυτή η εκδοχή με την πάπρικα και τα μανιτάρια!
Σουτζουκάκια κοτόπουλου με τραχανά
Εναλλακτικά σουτζουκάκια με κιμά κοτόπουλου και τραχανά για συνοδευτικό. Μια πολύ ωραία επιλογή για το καθημερινό τραπέζι.
Σούπες
Μοσχαρόσουπα με λαχανικά και γλυκό τραχανά
Ο Λάμπρος Βακιάρος βάζει την κατσαρόλα στη φωτιά και φτιάχνει μια θρεπτική, δυναμωτική μοσχαρόσουπα που γίνεται βάλσαμο με τον γλυκό τραχανά!
Σούπα τραχανά με μανιτάρια και γιαούρτι
Τους χειμερινούς μήνες η σούπα τραχανά έχει την τιμητική της στο ελληνικό τραπέζι. Τη φτιάχνουμε σε μια νόστιμη εκδοχή με μανιτάρια.
Τραχανάς σούπα με φέτα και μπέικον
Ο τραχανάς με φέτα είναι κλασικός και αγαπημένος συνδυασμός. Αν τώρα τους προσθέσετε και μπέικον και λίγη κρέμα γάλακτος, η παραδοσιακή σούπα θα απογειωθεί.
Κοτόσουπα με τραχανά αβγολέμονο
Μια νόστιμη κοτόσουπα, δεμένη, με τέλεια υφή και πλούσια γεύση.
Πίτες
Παραδοσιακή τραχανόπιτα
Ο τραχανάς βρίσκει συχνά θέση στις παραδοσιακές πίτες του τόπου μας, χαρίζοντας ξεχωριστή γεύση. Σε αυτήν εδώ πρωταγωνιστεί και κάνει καλή παρέα με φέτα, κεφαλογραβιέρα και ντομάτα.
Τραχανόπιτα με φέτα και μυρωδικά
Θρεπτική και απολαυστική τραχανόπιτα, χωρίς φύλλο, που θα φτιάξετε εύκολα και γρήγορα.
Και σε γλυκιά εκδοχή
Γλυκιά τραχανόπιτα
Αυτή η τραχανόπιτα είναι ένα πεντανόστιμο γλυκό, που θα συνοδεύσει ιδανικά τον καφέ σας.
Τρεις διαφορετικές ιδέες
Χορτοφαγικά κεφτεδάκια με τραχανά και φασόλια
Χορτοφαγικά κεφτεδάκια που συνδυάζονται άνετα με μια τηγανιά πατάτες.
Καλαμαράκια πικάντικα, γεμιστά με τραχανά και ελιές
Τα καλαμαράκια είναι ένας εξαιρετικός μεζές, αν τα φτιάξετε όμως γεμιστά και τα συνοδεύσετε με μια ωραία πράσινη σαλάτα ή βραστά χόρτα, γίνονται ένα χορταστικό κυρίως.
Γεμιστά με ρύζι και τραχανά
Η κλασική συνταγή για γεμιστά με σταφίδες και κουκουνάρι με μια μικρή παραλλαγή -την προσθήκη του τραχανά στη γέμιση- που κάνει τα γεμιστά σας ακόμη πιο νόστιμα.
Λαχανοντολμάδες με τραχανά, μάραθο και λεμονάτη σάλτσα
Το τι γεύση δίνει ο τραχανάς σε αυτούς τους λαχανοντολμάδες δεν λέγεται. Και η αρωματική σάλτσα από πάνω είναι μεγαλείο.
Καλά μαγειρέματα!