Μια συνταγή με την απόλυτη ισορροπία, γλυκού και αρμυρού, δροσιάς και ζέστης, έχει κάτι από Ελλάδα και κάτι από Αραβία… Δοκιμάστε τη!
Υλικά
- 1/2 κιλό φακές, χοντρές
- 1 κρεμμύδι, μεγάλο
- 20-25 γαρίφαλα, μοσχοκάρφια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 15 χουρμάδες
- 1 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, τριμμένο
- 2 φλιτζάνια άνηθο, ψιλοκομμένο
- αλάτι
Διαδικασία
Βήμα 1
Παίρνετε το μεγάλο κρεμμύδι και το καθαρίζετε. Με υπομονή, καρφώνετε απάνω του όσα περισσότερα γαρίφαλα μπορείτε, το ιδανικό 20-25.
Βήμα 2
Πλένετε τη φακή με κρύο νερό. Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε 1 1/2 λίτρο νερό και το αφήνετε να βράσει. Προσθέτετε το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα, το σκόρδο και το φύλλο δάφνης και αλατίζετε ελαφρώς. Βράζετε καλά τη φακή, μην την αφήσετε όμως να σπάσει και να χυλώσει.
Βήμα 3
Τη σουρώνετε και πετάτε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη δάφνη. Την αφήνετε να κρυώσει μέσα σε μια μεγάλη σαλατιέρα.
Βήμα 4
Αφαιρείτε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες και τους ψιλοκόβετε.
Βήμα 5
Σε μεγάλο τηγάνι,ζεσταίνετε το λάδι, ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το κύμινο και σοτάρετε για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε τους χουρμάδες και συνεχίζετε το σοτάρισμα ώσπου το κρεμμύδι να ροδίσει ελαφρώς και οι χουρμάδες να καραμελώσουν καλά.
Βήμα 6
Αδειάζετε τα υλικά μέσα στη σαλατιέρα με τη φακή και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε τη σαλάτα εκτός ψυγείου να κρυώσει και ρίχνετε τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ανακατεύετε μια τελευταία φορά και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb