Το μαύρο σουσάμι είναι ένας θρεπτικός σπόρος, που με αυτό φτιάχνουμε χαλβά, ταχίνι, παστέλια, μπάρες δημητριακών. Επίσης, χρησιμοποιείται σε όλα τα αρτοπαρασκευάσματα, σε μούσλι, σε γιαούρτι με μέλι, σε ομελέτες, τυρόπιτες και σε σφολιατοειδή. Πόσο ωφέλιμο είναι λοιπόν για εμάς το μαύρο σουσάμι;

Αρχικά, το όνομά του προέρχεται από το λατινικό niger που σημαίνει μαύρο, ενώ ο σπόρος προέρχεται από το φυτό Nigella sativa αυτοφυές φυτό της Νοτιο-Δυτικης Ασιας. Η γεύση του είναι πικρή χωρίς να είναι δυσάρεστη και χρησιμοποιείται στην παρασκευή των λικέρ, της καραμέλας και των γλυκών γενικότερα. Μάλιστα, το μαύρο σουσάμι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην γιαπωνέζικη κουζίνα.

Οφέλη
Το μαύρο σουσάμι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, ξεπερνώντας το λευκό σουσάμι κατά 60% και είναι πολύ πλούσιο σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Ακόμη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, αμινοξέα, πρωτεΐνες και βιταμίνες όπως Β, Ε, Α και C.

Το μαύρο σουσάμι έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς είναι φορτωμένο με σίδηρο και βιταμίνες Β που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της νεανικότητας. Μπορεί να βοηθήσει και στο να έχουμε υγιέστερα οστά και δέρμα. Δεδομένου ότι αυτοί οι σπόροι είναι πλούσιοι σε ψευδάργυρο και ασβέστιο, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Ακόμη, ο σπόρος μαύρου σουσαμιού είναι μια πλούσια πηγή φυτοστερολών, συμπεριλαμβανομένης της σεσαμίνης και της sesamolin, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Ακόμη, βοηθά στην ανακούφιση των πεπτικών προβλημάτων. Τέλος, το μαύρο σουσάμι παρέχει ανακούφιση από πεπτικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα και δυσπεψία. Βάλτε το, λοιπόν, στη διατροφή σας ξεκινώντας από τις σαλάτες και το ψωμί και απολαύστε τα οφέλη του.

Διαβάστε ακόμη:
Γιατί οι άνδρες και οι γυναίκες χάνουν κιλά με διαφορετικό τρόπο;

Ήξερες ότι υπάρχει αλεύρι μπανάνας; Πώς σε ωφελεί και πώς θα το χρησιμοποιήσεις
Fasted cardio: Είναι καλό να γυμναζόμαστε με άδειο στομάχι;

 

Το άρθρο της εβδομάδας