Πρόκειται για πατάτες ψητές στον φούρνο μέσα σε κρέμα γάλακτος, μια παραδοσιακή συνταγή της ορεινής περιοχής της Ντοφίν στη Νοτιοανατολική Γαλλία.
Το συγκεκριμένο γκρατέν (Gratin Dauphinois) θεωρείται από τα κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας και έχει ταξιδέψει σε εστιατόρια και οικιακές κουζίνες παγκοσμίως, γιατί είναι πεντανόστιμο και πλούσιο πιάτο, με ρουστίκ και ταυτόχρονα γιορτινό χαρακτήρα. Η αυθεντική τοπική συνταγή θέλει τις ωμές πατάτες να κόβονται πάρα πολύ λεπτές, να τοποθετούνται σε στρώσεις σε ταψί και να ψήνονται με κρέμα γάλακτος μέχρι από πάνω να γκρατιναριστούν. Σήμερα γίνεται και με μείγμα γάλακτος και κρέμας, ενώ έχουν προστεθεί και τριμμένα τυριά ή και αβγό.
Δείτε μερικές συνταγές για γκρατέν από την ομάδα του Olive ΕΔΩ