20181221170954_baklavades-trigonoi-gemistoi-me-xourmades
clock icon
1:30'

Μπακλαβάς με χουρμάδες και καρύδι, με σοκολατένιο σιρόπι

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 200γρ. χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι τους, σε ψιλά κομματάκια
  • 400γρ. καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα τριμμένη
  • 10 γαρίφαλα κοπανισμένα στο γουδί
  • 1 νεροπότηρο βούτυρο γάλακτος
  • 3 νεροπότηρα ζάχαρη
  • 2 νεροπότηρα νερό
  • 200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

Το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκάκι συνδυάζεται με σιρόπι σοκολάτας και απογειώνεται.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC Σε ένα μπολ ανακατεύετε την ψιλοκοπανισμένη καρυδόψιχα με τους χουρμάδες, την κανέλα, το γαρίφαλο.
Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι κι αλείφετε το ταψί με ένα πινέλο. Απλώνετε δύο φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο να καλύψουν τον πάτο και τα πλαϊνά του. Πασπαλίζετε με λίγο από το μίγμα της γέμισης, βάζετε ένα φύλλο και λίγη γέμιση. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να σας μείνουν δύο φύλλα με τα οποία θα σκεπάσετε τον μπακλαβά σας.
Συγυρίζετε καλά τα φύλλα γύρω γύρω. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τον μπακλαβά σε τρίγωνα κομμάτια. Ζεσταίνετε καλά το βούτυρο που έχει μείνει μέχρι σχεδόν να βράσει και περιχύνετε τον μπακλαβά στα σημεία που κόψατε με το μαχαίρι. Τον ψήνετε στο φούρνο σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 30 λεπτά περίπου. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 45 λεπτά επιπλέον μέχρι να ροδίσει.
Όσο ο μπακλαβάς ψήνεται ετοιμάζετε το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το νερό, ρίχνετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά μέχρι να αρχίσει να βράζει και να σχηματιστεί ένα πηχτό σιροπάκι. Ψιλοκόβετε την κουβερτούρα και τη ρίχνετε μέσα στο σιρόπι ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα με το σιρόπι.
Βγάζετε τον μπακλαβά από το φούρνο και τον περιχύνετε με το σιρόπι σοκολάτας σημαδεύοντας και πάλι τα κοψίματα του μαχαιριού. Τον αφήνετε να τραβήξει για 30 λεπτά τουλάχιστον. Μετά τον κόβετε σε τρίγωνα και τον σερβίρετε σε πιατέλα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC Σε ένα μπολ ανακατεύετε την ψιλοκοπανισμένη καρυδόψιχα με τους χουρμάδες, την κανέλα, το γαρίφαλο.

Βήμα 2

Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι κι αλείφετε το ταψί με ένα πινέλο. Απλώνετε δύο φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο να καλύψουν τον πάτο και τα πλαϊνά του. Πασπαλίζετε με λίγο από το μίγμα της γέμισης, βάζετε ένα φύλλο και λίγη γέμιση. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να σας μείνουν δύο φύλλα με τα οποία θα σκεπάσετε τον μπακλαβά σας.

Βήμα 3

Συγυρίζετε καλά τα φύλλα γύρω γύρω. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τον μπακλαβά σε τρίγωνα κομμάτια. Ζεσταίνετε καλά το βούτυρο που έχει μείνει μέχρι σχεδόν να βράσει και περιχύνετε τον μπακλαβά στα σημεία που κόψατε με το μαχαίρι. Τον ψήνετε στο φούρνο σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 30 λεπτά περίπου. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 45 λεπτά επιπλέον μέχρι να ροδίσει.

Βήμα 4

Όσο ο μπακλαβάς ψήνεται ετοιμάζετε το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το νερό, ρίχνετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά μέχρι να αρχίσει να βράζει και να σχηματιστεί ένα πηχτό σιροπάκι. Ψιλοκόβετε την κουβερτούρα και τη ρίχνετε μέσα στο σιρόπι ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα με το σιρόπι.

Βήμα 5

Βγάζετε τον μπακλαβά από το φούρνο και τον περιχύνετε με το σιρόπι σοκολάτας σημαδεύοντας και πάλι τα κοψίματα του μαχαιριού. Τον αφήνετε να τραβήξει για 30 λεπτά τουλάχιστον. Μετά τον κόβετε σε τρίγωνα και τον σερβίρετε σε πιατέλα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb