Στο Οlive Δεκεμβρίου που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με το ΘΕΜΑ
«ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ»
Στο OLIVE που κυκλοφορεί στις 22 Νοεμβρίου με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ το τραπέζι μας φοράει τα καλά του! Ετοιμάζουμε 80 λαχταριστές συνταγές για τις πιο νόστιμες μέρες του χρόνου! Γιορτάζουμε, μαγειρεύουμε και αφήνουμε το σπίτι μας να γεμίσει με τα αρώματα από τα υλικά της αγάπης!
Ξεφυλλίστε και απολαύστε:
* 3 ολοκληρωμένα μενού για το γιορτινό τραπέζι!
* Το ζουμερό κρέας των ημερών σε πεντανόστιμες εκδοχές
* Τα ορεκτικά που συναρπάζουν!
* Τα συνοδευτικά με αγαπημένα υλικά σε απρόσμενους συνδυασμούς
* Τα πιο απίθανα σπιτικά ψωμιά
* Τους κουραμπιέδες & τα μελομακάρονα των ημερών σε υπέροχες παραλλαγές
* Μαζί τους, γλυκά με ονομασία προέλευσης!
Στις νόστιμες σελίδες του τεύχους μας θα βρείτε:
Επίσημο κάλεσμα
Ο Γκίκας Ξενάκης µας προτείνει ένα ολοκληρωµένο µενού για εορταστικό γεύµα, µε υλικά εποχικά, έξυπνες τεχνικές και ισορροπηµένες γεύσεις.
Πατέ από συκωτάκια πουλιών & µαρµελάδα κυδώνι, Βελουτέ πράσου και πατάτας µε καπνιστό χέλι & κάστανα, Λαζάνια µε κιµά µανιταριών & µπεσαµέλ µε Μετσοβόνε, Πουρές κάστανο αρωµατισµένος µε λάδι φουντουκιού, Σιγοψηµένο χοιρινό µε µελάσα ροδιού, µήλα, καπνιστή πανσέτα & κρεµµυδάκια στιφάδου.
Γεύμα Χριστουγέννων
Μεσηµέρι στο σπίτι, γιορτινή ατµόσφαιρα, χαµόγελα και το τραπέζι στρωµένο µε τα καλά του για να υποδεχθεί τα µαγειρεµένα µε αγάπη φαγητά της ηµέρας, από τα χεράκια του Φάνη Μαϊκαντή.
Βελουτέ πατάτας µε µάραθο, καπνιστή πέστροφα & ξύσµα λεµονιού, Ανοιχτή πίτα µε ψητά κυδώνια, τσαλαφούτι & προσούτο, Σαλάτα παντζάρι µε σπανάκι, σιτάρι, µανούρα & dressing από µυρώνια, Αρνί ρολό µε κάστανα & χαρουπόµελο, Μαλακός κορµός σοκολάτας µε σάλτσα µανταρίνι & πούδρα από φιστίκι Αιγίνης.
Τable d’ hôte
Ετοιµάσαµε ένα κλασικό ελληνικό µενού, µε συνταγές παραδοσιακά γιορτινές, αλλά ταυτόχρονα απόλυτα σηµερινές, χάρη στην έµπνευση και τις γνώσεις του Σωτήρη Ευαγγέλου. Οι συνδαιτυµόνες ας περάσουν στο τραπέζι, η γιορτή ξεκινά!
Λαχανοντολµάδες µε σφυρίδα & γαρίδες, Κρεατόπιτα µε χριστουγεννιάτικη γέµιση, Κρεατόσουπα αυγολέµονο, Γουρουνάκι γάλακτος στη γάστρα µε πατάτες & κυδώνια, Μεντόκ.
Τα χοιρινά των Χριστουγέννων
Ο Αλέξανδρος Χαραλαµπόπουλος δίνει τις συνταγές και µαγειρεύει µαζί µας τον πρωταγωνιστή των ηµερών, το εορταστικό χοιρινό, όπως αγαπούν να το φτιάχνουν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας µας.
«Ζούγκλα» από τα Καµίνια Λακωνίας, Μπούτι χοιρινό µε πορτοκάλι & περγαµόντο, Μ(ι)σούρα Μελισσοχωρίου Θεσσαλονίκης, Πουτρίδα Κεφαλονιάς, Ρόλο µε µανιτάρια & γλυκοπατάτες.
Άρτοι δοξαστικοί
Αλεύρι και νερό τα απαραίτητα, µπαχαρικά, αρωµατικά και ξηροί καρποί τα συµπληρωµατικά, για να ζυµώσουµε και να ψήσουµε τα δικά µας ψωµιά, µε βοηθό τη σεφ Ηρώ Κορδώνη, που έχει αφιερωθεί στην τέχνη της ζύµης.
Χριστόψωµο µε µπαχαρικά, Ψωµί µε κολοκύθα & δεντρολίβανο, Χαρουπόψωµο µε πορτοκάλι, κάστανα & κράνµπερις, Ψωµί µε αποξηραµένα βερίκοκα, φρέσκο τζίντζερ & καρύδια, Προπύρα Σπετσών µε προζύµι.
Κάλεσµα για κρασί
Γιορτές έρχονται και, όπως δείχνουν τα πράγµατα, οι µικρές συναθροίσεις στα σπίτια, λόγω και των συνθηκών, θα έχουν την τιµητική τους. Ο Γρηγόρης Χέλμης δίνει το έναυσµα για να στήσετε µια επιτυχηµένη οινοµάζωξη.
Κρέµα αβοκάντο µε γιαούρτι, Ντιπ αµυγδάλου, Ταχίνι µε πετιµέζι & µυρωδικά, Ρεβίθια τραγανά, Πέστο µανιταριών, Κρέµα ξινόµηλου.
3+1 αστέρια του τραπεζιού
Μοσχάρι, χοιρινό µπούτι και γαλοπούλα µπαίνουν στον φούρνο και µας δίνουν το κυρίως πιάτο της γιορτής σε συνταγές του Γιώργου Δημητρακόπουλου. Tο τέλειο συνοδευτικό τους; Μια απίθανη τερίνα µε καπνιστή κολοκύθα που δεν πρέπει να παραλείψετε.
Χοιρινό µπούτι µε oυίσκι & µαρµελάδα, Τερίνα µε κολοκύθα, µανιτάρια & φακές, Η γαλοπούλα των ηµερών, Καρέ από µοσχαράκι µε σάλτσα µανιταριών.
Σύντροφοι υψηλής αξίας
Τα συνοδευτικά αναδεικνύουν το κυρίως πιάτο, γι’ αυτό και επιλέγουμε εκείνα που τους ταιριάζουν περισσότερο.
Κουλουριαστά λουκάνικα µε φασκόµηλο, µέλι & µπέικον, Χειµωνιάτικα λαχανικά
στον φούρνο, Πατάτες ντόµινο, Τερίνα µε χοιρινό κιµά & κράνµπερις.
Σπιτικά κεράσματα
Για το brunch ή για την απογευµατινή οικογενειακή µάζωξη, αλµυρές και γλυκές µπουκιές, αλλά και ένα ζεστό κρασί για κέρασµα.
Τα µπισκότα των Χριστουγέννων, Χριστουγεννιάτικο ζεστό κρασί, Αλσατική πίτσα, Χριστουγεννιάτικο hot dog µε καραµελωµένα κρεµµύδια.
Με ζάχαρη & μέλι
Η κουζίνα µοσχοβολάει κανέλα και γαρίφαλο, βούτυρο, ανθόνερο κα µέλι, ενώ ένα ολόλευκο σύννεφο από άχνη πληµµυρίζει την κουζίνα. Είναι η πιο γλυκιά ώρα, του κουραµπιέ και του µελοµακάρονου, σε οκτώ διαφορετικές παραλλαγές!
Παραδοσιακά µελοµακάρονα, Κλασικοί κουραµπιέδες, Polvorones (κουραµπιέδες από το Μεξικό), Ωµοφαγικά µελοµακάρονα, Ι(τ)σλί από τη Μικρασία και τον Πόντο, Κουραµπιέδες σοκολατένιοι, Mantecados, Μελοµακάρονα µε επικάλυψη σοκολάτας.
Γλυκά με ονομασία προέλευσης
Η Εύα Μονοχάρη µπαίνει στην κουζίνα της και ετοιµάζει γιορτινά κεράσµατα από όλο τον κόσµο για να µας γλυκάνει µε τον πιο νόστιµο τρόπο.
Σουηδικά ρολά κανέλας µε κρέµα κάστανο, Σπάτουλα Καλαµπάκας, Μελαχρινή Νάξου,
Αµερικάνικη σοκολατόπιτα µε µπαχαρικά & καφέ, Κιουνεφέ µε κρέµα ανθότυρου & µέλι
από τη Μέση Ανατολή, Γαλλική κρέµα καραµελέ σε φόρµα, Ραβανί Βέροιας.
Ακόμα μη χάσετε…
– Ιστορία της γεύσης: Γεμιστά πουλερικά της γιορτής, από τη Μελίσσα Στοΐλη
– Συνέντευξη με τη Ρένα Οροκλού, την ιδιοκτήτρια του Choc-O’-Rock στον Χολαργό
– Έλληνες παραγωγοί που ξεχωρίζουν
– Τα κρασιά του μήνα από τον Ανδρέα Ν. ΑνδρουλιδάκηOlive! Μοιραζόμαστε όλοι μαζί το πάθος μας για μια νόστιμη ζωή!
Αυτή την Κυριακή μόνο με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ!
Μην το χάσετε!