Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο ανθρώπινο σώμα, αποτελώντας βασικό συστατικό του συνδετικού ιστού. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για να φτιάξουμε έναν ζωμό πλούσιο σε κολλαγόνο.
Υλικά
- 1 μοσχαρίσιο κότσι, κομμένο στα δύο
- 1 κιλό φτερούγες
- 5 ξερά κρεμμύδια
- 4 καρότα
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 σελινόριζα
- 2 μέτρια πράσα, χοντροκομμένα
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κουτ. γλυκού κόκκους μπαχάρι
- μερικά καρφάκια γαρίφαλο
- 1 μοσχοκάρυδο, σπασμένο (προαιρετικά)
Διαδικασία
Βήμα 1
Bάζουμε όλα τα κόκαλα σε μια μεγάλη λεκάνη με άφθονο κρύο νερό και τα αφήνουμε για 30 λεπτά ώστε να μουσκέψουν. Μετά, τα πλένουμε και τα βάζουμε στην πιο μεγάλη μας κατσαρόλα. Τα καλύπτουμε με σχεδόν 5 λίτρα νερό και προσθέτουμε τα λαχανικά και αρωματικά.
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε το νερό σε δυνατή φωτιά και, μόλις κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 5 ώρες, ξαφρίζοντας για όσο διάστημα ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια. Αν η στάθμη του νερού κατέβει πολύ, την αναπληρώνουμε με νέο νερό που να καλύπτει τα υλικά.
Βήμα 3
Σουρώνουμε το ζωμό σε μεγάλη λεκάνη και τον αφήνουμε να κρυώσει. Μετά τον βάζουμε για 24 ώρες στο ψυγείο. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε το στερεοποιημένο λίπος στην επιφάνεια κι έτσι μένει ο ζωμός, πηχτός και ημιδιαφανής σαν ζελέ. Τον χρησιμοποιούμε αμέσως ή τον διατηρούμε στην κατάψυξη, μοιρασμένο σε νάιλον σακουλάκια τροφίμων.
Διατροφική Ανάλυση (ανά μερίδα)
Ενέργεια: 356 Kcal
Πρωτεΐνη: 26 γρ.
Υδατάνθρακας: 26.75 γρ.
Λιπαρά: 18.2 γρ.