salata-patzari-anoigma
clock icon
45'

Ζεστή σαλάτα rosolli με παντζάρι, πατάτα, μήλο και καρότο

Υλικά

    Μερίδες: 6 άτομα

  • 2 κουτ. σούπας στραγγιστό γιαούρτι, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουτ. σούπας μηλόξιδο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 300 γρ. πατάτες, καθαρισμένες
  • 200 γρ. καρότα, καθαρισμένα
  • 300 γρ. παντζάρια, ατμού
  • 1 ξινόμηλο, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 αγγουράκια τουρσί, κομμένα σε κυβάκια
  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας μαγιονέζα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Η γιορτινή αυτή σαλάτα λέγεται rosolli και μας έρχεται από τη μακρινή Φινλανδία. Παρά την ξενόφερτη προέλευσή της, η γιορτινή αυτή σαλάτα πλαισιώνει και συνοδεύει εξαίσια κάθε είδους ψητό κρέας – και ιδιαίτερα το ψητό χοιρινό.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ξίδι και τη ζάχαρη και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι το σερβίρισμα. Βράζουμε τις πατάτες μαζί με τα καρότα ή τα μαγειρεύουμε στον ατμό.

Όταν κρυώσουν αρκετά και μπορούμε να τα χειριστούμε, κόβουμε όλα τα λαχανικά σε όμοιους μέτριους κύβους και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το μήλο, το κρεμμύδι, το τουρσί, το ελαιόλαδο, τον άνηθο, τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι.

Μεταφέρουμε σε μπολ ή πιατέλα και σερβίρουμε τη σαλάτα αμέσως.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ξίδι και τη ζάχαρη και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι το σερβίρισμα. Βράζουμε τις πατάτες μαζί με τα καρότα ή τα μαγειρεύουμε στον ατμό.

Βήμα 2

Όταν κρυώσουν αρκετά και μπορούμε να τα χειριστούμε, κόβουμε όλα τα λαχανικά σε όμοιους μέτριους κύβους και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το μήλο, το κρεμμύδι, το τουρσί, το ελαιόλαδο, τον άνηθο, τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 3

Μεταφέρουμε σε μπολ ή πιατέλα και σερβίρουμε τη σαλάτα αμέσως.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη