Ζεστή σαλάτα με κουκιά, αγκινάρες και ανθότυρο που μπορεί να σταθεί και ως γεύμα. Απολαμβάνουμε ένα πιάτο εποχής, που μπορεί να μπει στην καθημερινότητά μας.
Υλικά
- 1 κιλό κουκιά φρέσκα
- 6 αγκινάρες
- 250 γρ. αρακά
- 5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζ. άνηθο, ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζ. μέντα (ή δυόσμο), ψιλοκομμένη
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 150 γρ. ανθότυρο
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 50 γρ. ξίδι βαλσαμικό
- 100 γρ. ηλιέλαιο
- 2 κουτ. σούπας σος σόγιας
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη βινεγκρέτ:
Διαδικασία
Βήμα 1
Αφαιρούμε τις ίνες από τα κουκιά και τα κόβουμε στη μέση. Τα πλένουμε καλά σε άφθονο κρύο νερό και τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.
Βήμα 2
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες ώστε να μείνουν μόνο οι κούπες, κόβοντας και αφαιρώντας όλα τα φύλλα και το χνούδι από το κέντρο. Βάζουμε το λάδι σε μία βαθιά κατσαρόλα, επάνω σε δυνατή φωτιά, να κάψει, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά.
Βήμα 3
Προσθέτουμε τα κουκιά, τις αγκινάρες, τον αρακά, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και 1 ποτήρι ζεστό νερό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε ώσπου να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα περιχύνουμε
με τον χυμό λεμονιού.
Βήμα 4
Βινεγκρέτ: Σε ένα μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, το μέλι, αλάτι, πιπέρι, το βαλσαμικό και τη σόγια και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε πολύ αργά το ηλιέλαιο, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Εναλλακτικά βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βήμα 5
Σερβίρουμε τη ζεστή σαλάτα με το ανθότυρο θρυμματισμένο από πάνω, περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και πασπαλίζουμε με τη μέντα (ή δυόσμο) ψιλοκομμένη. Αυτή τη σαλάτα μπορούμε να την απολαύσουμε ζεστή ή ακόμα και χλιαρή.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M