Τα αλμυρά ζελέ είναι ένα πρώτης τάξεως ορεκτικό για τα γιορτινά τραπέζια σας. Το συγκεκριμένο γίνεται με Μοσχάτο κρασί, κρέμα ροκφόρ και αχλάδια που συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους.
Υλικά
- 4½ φλιτζάνια Μοσχάτο Λήμνου (γλυκό κρασί)
- 2 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 4 φύλλα ζελατίνας
- 300γρ. ροκφόρ ή άλλο μπλε τυρί
- 300γρ. ανθότυρο Κρήτης
- 4 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος light
- πιπέρι
- 2-3 κουτ. σούπας ανάλατα φιστίκια Αιγίνης ή καρύδια, χοντροκομμένα
- 2 αχλάδια
- χυμό από 1 λεμόνι
Για το ζελέ
Για την κρέμα
Για γαρνίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Μουσκεύετε τα φύλλα ζελατίνας σε λίγο κρύο νερό. Βράζετε το κρασί μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού για 5-6 λεπτά περίπου μέχρι να ελαττωθεί κατά το 1/3, ώστε να έχετε τρία φλιτζάνια.Βήμα 2
Στύβετε τη ζελατίνα, την ανακατεύετε στο ζεστό κρασί μέχρι να λιώσει και αφήνετε το ζελέ να κρυώσει ελαφρά. Το μοιράζετε στα ποτήρια και τα βάζετε στο ψυγείο μέχρι να πήξει το ζελέ (μπορείτε να τα ετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα).Βήμα 3
Ετοιμάζετε την κρέμα: Αφήνετε τα τυριά σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα. Τα ανακατεύετε στο μίξερ μαζί με την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές κρεμώδες μίγμα. Ρίχνετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι (αλάτι δεν βάζετε γιατί το ροκφόρ είναι αρκετά αλμυρό).Βήμα 4
Καθαρίζετε και κόβετε τα αχλάδια σε κύβους και τα περιχύνετε με ελάχιστο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.Βήμα 5
Παίρνετε τα ποτήρια με το ζελέ και σκεπάζετε την επιφάνειά του με τα αχλάδια. Βάζετε την κρέμα σε κορνέ και τη μοιράζετε πάνω από το ζελέ με τα αχλάδια. Πασπαλίζετε με τα φιστίκια ή τα καρύδια. Διατηρείτε στο ψυγείο. Πριν σερβίρετε, αφήνετε τα ποτήρια σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb