ZAMPONOTYROPITAolive magazine gr
clock icon
1:30'

Ζαμπονοτυρόπιτα

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο για πίτες
  • 150γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
  • 250γρ. κασέρι τριμμένο
  • 200γρ. φέτα
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1½ νεροπότηρο γάλα φρέσκο
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 2 αβγά
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • 2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο για το ταψί και την πίτα

Τούτη την πιτούλα, που αρέσει σε όλο τον κόσμο, τη φτιάχνω πάντοτε με φύλλο κρούστας για πίτες. Βάζω πολλά φύλλα και από πάνω και από κάτω. Ανάμεσα μπαίνει μια γέμιση με βάση την μπεσαμέλ που την κάνει να μοιάζει με μιλφέιγ.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο καλά, ρίχνετε το αλεύρι και το ροδίζετε. Μόλις σκουρύνει και σφίξει ρίχνετε μέσα το γάλα. Ανακατεύετε γρήγορα και καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή κρέμα. Την αποσύρετε από τη φωτιά και την αφήνετε για 2 λεπτά να γίνει χλιαρή.

Ρίχνετε τα δύο αβγά και ανακατεύετε γρήγορα μέχρι να απορροφηθούν. Ρίχνετε σχεδόν ταυτόχρονα τη φέτα θρυμματισμένη, αμέσως μετά το τριμμένο κασέρι και το ζαμπόν. Ανακατεύετε και προσθέτετε αρκετό μοσχοκάρυδο τριμμένο, όπως και τριμμένο πιπέρι. Αφήνετε τη γέμιση να ξεκουραστεί.

Φτιάχνετε την πίτα: Αδειάζετε ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο στο ταψί σας. Απλώνετε το πρώτο φύλλο, ρίχνετε λίγο λαδάκι ακόμα και συνεχίζετε την ίδια δουλειά με τέσσερα φύλλα.

Αδειάζετε τη γέμιση μέσα στο ταψί και την ισιώνετε με ένα πιρούνι. Βάζετε από πάνω άλλα τέσσερα φύλλα λαδώνοντάς τα ένα ένα, συγυρίζετε τα φύλλα γύρω γύρω στο ταψί και τέλος, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβετε την πίτα σε κομμάτια προσπαθώντας να φτάσετε μέχρι τον πάτο του ταψιού. Περιχύνετε την πίτα με ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο ακόμα και την ψήνετε στον φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου και μέχρι να ροδοκοκκινίσει πάνω κάτω. Τη βγάζετε και τη σερβίρετε ζεστή.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο καλά, ρίχνετε το αλεύρι και το ροδίζετε. Μόλις σκουρύνει και σφίξει ρίχνετε μέσα το γάλα. Ανακατεύετε γρήγορα και καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή κρέμα. Την αποσύρετε από τη φωτιά και την αφήνετε για 2 λεπτά να γίνει χλιαρή.

Βήμα 2

Ρίχνετε τα δύο αβγά και ανακατεύετε γρήγορα μέχρι να απορροφηθούν. Ρίχνετε σχεδόν ταυτόχρονα τη φέτα θρυμματισμένη, αμέσως μετά το τριμμένο κασέρι και το ζαμπόν. Ανακατεύετε και προσθέτετε αρκετό μοσχοκάρυδο τριμμένο, όπως και τριμμένο πιπέρι. Αφήνετε τη γέμιση να ξεκουραστεί.

Βήμα 3

Φτιάχνετε την πίτα: Αδειάζετε ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο στο ταψί σας. Απλώνετε το πρώτο φύλλο, ρίχνετε λίγο λαδάκι ακόμα και συνεχίζετε την ίδια δουλειά με τέσσερα φύλλα.

Βήμα 4

Αδειάζετε τη γέμιση μέσα στο ταψί και την ισιώνετε με ένα πιρούνι. Βάζετε από πάνω άλλα τέσσερα φύλλα λαδώνοντάς τα ένα ένα, συγυρίζετε τα φύλλα γύρω γύρω στο ταψί και τέλος, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβετε την πίτα σε κομμάτια προσπαθώντας να φτάσετε μέχρι τον πάτο του ταψιού. Περιχύνετε την πίτα με ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο ακόμα και την ψήνετε στον φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου και μέχρι να ροδοκοκκινίσει πάνω κάτω. Τη βγάζετε και τη σερβίρετε ζεστή.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb