O Λάμπρος Βακιάρος ετοιμάζει ένα θρεπτικό και νόστιμο φαγητό, που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Ο αρακάς σε αυτήν την συνταγή προσφέρεται σε μια από τις πιο νόστιμες εκδοχές του.
Κόβετε το κρέας σε κομμάτια περίπου 5×5 εκατοστών, τα λαδώνετε με τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδου και τα αλατοπιπερώνετε.
Προθερμαίνετε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή θερμοκρασία (8-9) και τσιγαρίζετε το κρέας σε δύο δόσεις, έτσι ώστε να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα, χωρίς να πέσει η θερμοκρασία στο σκεύος και να βράσει.
Αφαιρείτε προσωρινά το κρέας και προσθέτετε άλλες 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Συνεχίζετε με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και τσιγαρίζετε για 3 – 4 λεπτά.
Επαναφέρετε στην κατσαρόλα όλο το κρέας, προσθέτετε τον πελτέ και το αλεύρι και ανακατεύετε. Σβήνετε με το κρασί και αφού έχει σχεδόν εξατμιστεί, προσθέτετε το ζωμό. Χαμηλώνετε σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύετε με μισάνοιχτο καπάκι για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Στη συνέχεια, προσθέτετε τον αρακά και τις
πατάτες, λίγο επιπλέον ζωμό (αν χρειάζεται) και μαγειρεύετε για 20 – 25 λεπτά ακόμα. Περίπου 5 λεπτά πριν το τέλος προσθέτετε τον άνηθο και το χυμό λεμονιού. Σερβίρετε και βάζετε επιπλέον φρέσκο πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και γιαούρτι.
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβετε το κρέας σε κομμάτια περίπου 5×5 εκατοστών, τα λαδώνετε με τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδου και τα αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 2
Προθερμαίνετε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή θερμοκρασία (8-9) και τσιγαρίζετε το κρέας σε δύο δόσεις, έτσι ώστε να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα, χωρίς να πέσει η θερμοκρασία στο σκεύος και να βράσει.
Βήμα 3
Αφαιρείτε προσωρινά το κρέας και προσθέτετε άλλες 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Συνεχίζετε με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και τσιγαρίζετε για 3 – 4 λεπτά.
Βήμα 4
Επαναφέρετε στην κατσαρόλα όλο το κρέας, προσθέτετε τον πελτέ και το αλεύρι και ανακατεύετε. Σβήνετε με το κρασί και αφού έχει σχεδόν εξατμιστεί, προσθέτετε το ζωμό. Χαμηλώνετε σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύετε με μισάνοιχτο καπάκι για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Βήμα 5
Στη συνέχεια, προσθέτετε τον αρακά και τις
πατάτες, λίγο επιπλέον ζωμό (αν χρειάζεται) και μαγειρεύετε για 20 – 25 λεπτά ακόμα. Περίπου 5 λεπτά πριν το τέλος προσθέτετε τον άνηθο και το χυμό λεμονιού. Σερβίρετε και βάζετε επιπλέον φρέσκο πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και γιαούρτι.