Ο ντόπιος πεντανόστιμος ξιφίας σε μια εκδοχή ζαραντεάδο με καμένη κόκκινη πιπεριά και μια σάλτσα από φασόλια που μυρίζει Μεξικό!
Υλικά
- 800 γρ. φιλέτο φρέσκου ξιφία
- 2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές, χωρίς σπόρους
- 2 κλωνάρια φρέσκια μαντζουράνα ή ρίγανη
- 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 1/2 μεσαίο κόκκινο κρεμμύδι
- 500 γρ. μαύροι γίγαντες, μουλιασμένοι για 12 ώρες
- 200 ml ζωμός λαχανικών
- 1 κλωνάρι φρέσκια βανίλια
- 2 κουτ. σούπας κόλιανδρος ψιλοκομμένος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τους γίγαντες με 2 κλωνάρια δάφνης για 1 ώρα και 20΄μέχρι να μαλακώσουν. Τους κρατάμε στην άκρη.Βήμα 2
Πολτοποιούμε σε μπλέντερ τους γίγαντες μαζί με τον ζωμό λαχανικών, το εσωτερικό από το κλωνάρι βανίλιας, τον κόλιανδρο και λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να αποκτήσουμε μία φίνα βελούδινη κρέμα.Βήμα 3
Σε τηγάνι χωρίς λάδι καίμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι μέχρι να μαυρίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν και πολτοποιούμε σε μπλέντερ μαζί με τη μαντζουράνα και λίγο ελαιόλαδο.Βήμα 4
Δημιουργούμε μία παχύρρευστη σάλτσα με την οποία αλείφουμε από όλες τις πλευρές τα φιλέτα του ξιφία. Ψήνουμε χωρίς λάδι σε προθερμασμένο τηγάνι για 5΄. Σερβίρουμε σε ρηχό πιάτο πρώτα την σάλτσα από τους γίγαντες και από πάνω τα φιλέτα του ξιφία. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέριΦωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος