Ο στύφνος είναι καλοκαιρινό χόρτο με ελαφρώς πικρούτσικη γεύση. Θα τον συνδυάσουμε με ένα επίσης καλοκαιρινό χορταρικό, τα βλίτα και θα… σερβίρουμε τη σαλάτα μας με δροσερή σάλτσα ντομάτας και ωραία ταραμοσαλάτα.
Υλικά
- 1 κιλό βλίτα καθαρισμένα, μόνο τα φύλλα
- 500γρ. στύφνο καθαρισμένο, μόνο τα φύλλα
- 1 μάτσο μυρώνια κομμένα με το χέρι, μόνο τα φύλλα
- 3 ντομάτες
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- αλάτι
- 150γρ. ταραμά λευκό
- 2 φέτες ψωμί χωριάτικο, μουλιασμένο σε νερό
- χυμό από 2 λεμόνια
- 200ml ελαιόλαδο
Για την ταραμοσαλάτα
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τα χόρτα: Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζετε τα χόρτα για περίπου 5 λεπτά και τα απλώνετε να κρυώσουν γρήγορα. Στο μπλέντερ χτυπάτε την ντομάτα με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το αλάτι.Βήμα 2
Φτιάχνετε την ταραμοσαλάτα: Δουλεύετε στο μπλέντερ πρώτα τον ταραμά μαζί με το μισό ελαιόλαδο μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.Βήμα 3
Προσθέτετε το ψωμί το οποίο θα στραγγίξετε ελαφρά γιατί το λίγο νερό που θα μείνει κάνει την ταραμοσαλάτα πιο αφράτη. Ρίχνετε και το χυμό λεμονιού μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο σταδιακά και χτυπάτε μέχρι το μίγμα να γίνει κρεμώδες. Ανακατεύετε τα χόρτα με την τριμμένη ντομάτα και σερβίρετε στο πιάτο με μια κουτάλια ταραμά.Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή