vlita-anoigma
clock icon
40'

Βλαστάρια από βλίτα με μαριναρισμένο γαύρο από την ταβέρνα Άργουρα

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 500 γρ. τρυφερά βλαστάρια από βλίτα
  • 600 γρ. γαύρο καθαρισμένο
  • 1 λεμόνι, τον χυμό του
  • 1 λίτρο κρύο νερό
  • μερικά παγάκια
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 20 ml ξίδι
  • 200 γρ. χοντρό αλάτι
  • αλάτι, πιπέρι

Στην ψαροταβέρνα Άργουρα στις Τζιτζιφιές η ψαροφαγία γίνεται ανεπανάληπτη εμπειρία και αυτή η συνταγή με βλαστάρια από βλίτα με μαριναρισμένο γαύρο το αποδεικνύει

Σε μια κατσαρόλα που βράζει αλατισμένο νερό ρίχνουμε τα βλαστάρια από τα βλίτα και τα αφήνουμε για περίπου 5΄. Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ όπου έχουμε βάλει το 1 λίτρο νερό και τα παγάκια για να κρυώσουν και να κρατήσουν ζωντανό το πράσινο χρώμα τους. Στη συνέχεια τα χοντροκόβουμε και τα τοποθετούμε σε μια μπασίνα. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο, τον χυμό από το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το χοντρό αλάτι. Με κρύο νερό ξεπλένουμε καλά τον γαύρο και τον στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Έπειτα με ένα μαχαίρι ανοίγουμε τον γαύρο και αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο. Τον τοποθετούμε στο ταψί με το αλάτι και τον σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ποσότητα αλατιού. Τον αφήνουμε για περίπου 20΄.

Σε μια άλλη μπασίνα βάζουμε 100 ml ελαιόλαδο και το ξίδι και ρίχνουμε τον γαύρο χωρίς να τον τινάξουμε πολύ από το αλάτι και τον μαρινάρουμε για 5΄.

Σε ένα πιάτο στρώνουμε πρώτα τα βλίτα και από πάνω βάζουμε τον γαύρο και σερβίρουμε.

Φωτογραφίες: Αντώνης Γιαμούρης

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα που βράζει αλατισμένο νερό ρίχνουμε τα βλαστάρια από τα βλίτα και τα αφήνουμε για περίπου 5΄. Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ όπου έχουμε βάλει το 1 λίτρο νερό και τα παγάκια για να κρυώσουν και να κρατήσουν ζωντανό το πράσινο χρώμα τους. Στη συνέχεια τα χοντροκόβουμε και τα τοποθετούμε σε μια μπασίνα. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο, τον χυμό από το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το χοντρό αλάτι. Με κρύο νερό ξεπλένουμε καλά τον γαύρο και τον στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Έπειτα με ένα μαχαίρι ανοίγουμε τον γαύρο και αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο. Τον τοποθετούμε στο ταψί με το αλάτι και τον σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ποσότητα αλατιού. Τον αφήνουμε για περίπου 20΄.

Βήμα 3

Σε μια άλλη μπασίνα βάζουμε 100 ml ελαιόλαδο και το ξίδι και ρίχνουμε τον γαύρο χωρίς να τον τινάξουμε πολύ από το αλάτι και τον μαρινάρουμε για 5΄.

Βήμα 4

Σε ένα πιάτο στρώνουμε πρώτα τα βλίτα και από πάνω βάζουμε τον γαύρο και σερβίρουμε.

Φωτογραφίες: Αντώνης Γιαμούρης