Το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού, το βερίκοκο συναντά το πιο αντιπροσωπευτικά βότανο της ελληνικής υπαίθρου, το χαμομήλι σε μία γλυκιά, καλοκαιρινή σύνθεση με παγωτό.
Υλικά
- 500 γρ. βερίκοκα, όχι υπερβολικά ώριμα
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 500 ml νερό
- 2 φακελάκια χαμομήλι ή 2 κουτ. σούπας χύμα χαμομήλι από βαζάκι
- μερικά άνθη χαμομηλιού, για τη διακόσμηση
- παγωτό της αρεσκείας σας, για το σερβίρισμα
Μερίδες: 4
Tips
- Αντί να ποσάρουμε τα βερίκοκα σε χαμομήλι, μπορούμε αρχικά να τα βράσουμε στο νερό και τη ζάχαρη. Μόλις μαλακώσουν, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, τα ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
- Στο τέλος, τα σερβίρουμε με γιαούρτι στραγγιστό και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας, όπως φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλο
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβουμε τα βερίκοκα στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό. Βυθίζουμε μέσα το χαμομήλι και βάζουμε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία.
Βήμα 2
Μόλις αρχίσουν να σιγοβράζουν, ρίχνουμε μέσα τα βερίκοκα. Σιγοβράζουμε για περίπου 5΄. Τα βερίκοκα μαλακώνουν πάρα πολύ
γρήγορα. Πρέπει να έχουμε τον νου μας ώστε να μη βράσουν υπερβολικά και διαλυθούν.
Βήμα 3
Σουρώνουμε τα βερίκοκα και επιστρέφουμε το σιρόπι στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε να βράζουμε το σιρόπι για περίπου 30', ώσπου να μειωθεί ο όγκος του και να πήξει. Για το σερβίρισμα τοποθετούμε τα βερίκοκα σε ένα πιάτο μαζί με παγωτό και περιχύνουμε με το σιρόπι. Αν θέλουμε, στολίζουμε με φρέσκα άνθη χαμομηλιού.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Φωτογραφία: STUDIO LM- Συνταγή: Madame Gâteaux