Τα βενιζελικά ή αλλιώς φοντάν σοκολάτας με γλάσο βανίλιας, μπορούν να γίνουν το τέλειο κέρασμα για τους καλεσμένους σας και όχι μόνο.
Υλικά
- ½ κιλό αμύγδαλα με το φλούδι τους
- 200γρ. κουβερτούρα τριμμένη
- ½ φλιτζάνι λικέρ Cointreau
- κονιάκ για το πλάσιμο
- 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι νερό
- 350γρ. βανίλια υποβρύχιο
Για το σιρόπι
Για το γλάσο
Tips
- Aν θέλετε, μπορείτε να αρωματίσετε το σιρόπι της σαλάτας διαφορετικά: αντί για λουίζα, μαστίχα και λεμόνι δοκιμάστε τζίντζερ, λάιμ και δυόσμο. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήστε υποβρύχιο με άρωμα βανίλια.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν πηχτό σιρόπι και το αφήνετε να κρυώσει. Σε ποσότητα πρέπει να είναι ένα φλιτζάνι περίπου.Βήμα 2
Αλέθετε τα αμύγδαλα στο multi προσέχοντας να μη γίνουν σκόνη. Τα ανακατεύετε μέσα σε ένα μπολ με την τριμμένη κουβερτούρα. Περιχύνετε το μίγμα πρώτα με το λικέρ και μετά ρίχνετε σιγά σιγά και το σιρόπι. Ζυμώνετε το μίγμα ρίχνοντας όσο σιρόπι χρειαστεί μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα που θα πλάθεται.Βήμα 3
Βρέχετε τα χέρια σας με κονιάκ και παίρνετε μικρές ποσότητες μίγματος το οποίο πλάθετε σε μπαλάκια. Αφήνετε τα μπαλάκια για 24 ώρες πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα να στεγνώσουν καλά.Βήμα 4
Για το γλασάρισμα: ζεσταίνετε τη βανίλια σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να γίνει ρευστή. Προσοχή, δεν πρέπει να κοχλάσει. Ρίχνετε ένα ένα τα μπαλάκια μέσα στο γλάσο και τα γυρνάτε να σκεπαστούν παντού. Αν δείτε ότι το γλάσο αρχίζει να βράζει, αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.Βήμα 5
Βγάζετε τα τρουφάκια ένα ένα και τα ακουμπάτε στο ταψί με τη λαδόκολλα. Τα στολίζετε με μια λεπτή γραμμή βανίλιας από πάνω. Αφήνετε να στεγνώσουν και τα βάζετε σε τρουφόχαρτα πριν τα σερβίρετε.Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food styling: Αντωνία Κατή