Σε μια πιο δημιουργική εκδοχή της κλασικής συνταγής για σούπα, ο τραχανάς γίνεται εξαιρετική βελουτέ που μας κρατάει ζεστούς στα κρύα, αλλά μπορεί να σταθεί και ως πρώτο πιάτο σε ένα χειμωνιάτικο τραπέζι.
Υλικά
- ½ κιλό καρότα φρέσκα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 1 κούπα του καφέ τραχανά ξινό
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα φρέσκο, πλήρες
- χυμό από ½ πορτοκάλι
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνετε το φρέσκο βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο, τα ζεσταίνετε καλά και ρίχνετε μέσα τις ροδέλες καρότου. Τις σοτάρετε καλά μέχρι να γυαλίσουν και ρίχνετε μέσα τον τραχανά.Βήμα 2
Ανακατεύετε και προσθέτετε νεράκι μέχρι να σκεπαστούν καλά τα υλικά. Μόλις πάρει βράση η σούπα, μετριάζετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι τα καρότα να γίνουν τρυφερά και να φουσκώσει ο τραχανάς. Αν χρειαστεί, κατά το βράσιμο συμπληρώνετε λίγο ζεστό νερό.Βήμα 3
Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τη σούπα να κρυώσει. Την πολτοποιείτε μέχρι να γίνει βελούδινη μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ ή σε δόσεις στο μπλέντερ. Βάζετε ξανά την κατσαρόλα με τη σούπα στη φωτιά και αφήνετε να πάρει μια βράση, αλατοπιπερώνετε, της ρίχνετε το κύμινο, το γάλα και το χυμό πορτοκαλιού. Αν είναι πολύ πηκτή προσθέτετε λίγο νεράκι σιγά-σιγά.Βήμα 4
Αφήνετε τη σούπα να βράσει καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και τη σερβίρετε προσθέτοντας στη μέση κάθε πιάτου μια κουταλιά σουρωτό γιαούρτι.Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου