Η σούπα βελουτέ από κολοκυθάκια με μύδια, της Βελγίδας chef Sandra Berten, δένει το αγαπημένο φαγητό των Βέλγων, τα μύδια με ένα μεσογειακό λαχανικό, τα κολοκυθάκια, με όλη τη φινέτσα της Γαλλικής σχολής μαγειρικής. Σε κάθε μπουκιά θα νιώσετε τα φίνα αρώματα του κολοκυθιού και στη συνέχεια τη θαλασσινή αύρα των μυδιών, σαν ένα κρυφό αισθησιακό υπονοούμενο. Η σούπα ονομάζεται βελουτέ γιατί περιέχει κρέμα γάλακτος και είναι περασμένη ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι βελούδινο.
Υλικά
- 1.5 κιλό φρέσκα μύδια με το κέλυφός τους
- 10 κολοκυθάκια κομμένα σε μικρούς κύβους
- 1 πατάτα κομμένη σε μικρούς κύβους
- 2 κρεμμύδια ξερά μεσαίου μεγέθους
- 1 καρότο κομμένο σε μικρούς κύβους
- 2 κλαδιά σέλερι κομμένα σε ροδέλες
- 100 ml. κρέμα γάλακτος
- 70 γρ. βούτυρο
- 1.6 λτ. βραστό νερό
- Αλάτι, πιπέρι
Μερίδες: 6-8
Tips
- Αν θέλετε η σούπα να βγει σχετικά λευκή, ξεφλουδίζετε τα κολοκυθάκια πριν τα κόψετε χρησιμοποιώντας εντέλει μόνο τη λευκή σάρκα τους, αν πάλι θέλετε να βγει πράσινη, τα αφήνετε όπως είναι με τη φλούδα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε σχολαστικά τα μύδια εξωτερικά, τραβώντας πρώτα το μαλλί που περισσεύει και στη συνέχεια με τρεχούμενο νερό, τα τρίβετε με σύρμα ή/και μαχαίρι ώστε να μην υπάρχουν κατάλοιπα λάσπης που θα διαλυθούν στη σούπα. Αν κάνετε αυτή τη δουλειά ώρες πριν αρχίσετε τη σούπα, τοποθετείστε τα καθαρά μύδια σε γάλα ώστε να μην ανοίξουν και χάσουν τα υγρά τους.
Βήμα 2
Σε μεγάλη κατσαρόλα, ιδανικά φαρδιά, βάζετε 30 γρ. βούτυρο σε μεσαία φωτιά και μόλις λιώσει, προσθέτετε το καρότο, κρεμμύδι και σέλερι για να σοταριστούν για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο.
Βήμα 3
Αφού σοταριστούν τα λαχανικά προσθέτετε τα καθαρισμένα μύδια. Ανακατεύετε και κλείνετε το καπάκι για 2-3 λεπτά. Ανοίγετε και προσθέτετε 100 μλ. ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνετε για άλλα 2 λεπτά να δημιουργήσουν το ζωμό μυδιού.
Βήμα 4
Παίρνετε 3 μπολ, το ένα μεγάλο. Χρησιμοποιώντας λεπτό σουρωτήρι (chinois) σουρώνετε όλο το περιεχόμενο σε ένα απ’ τα μικρά μπολ που θα μαζέψει τον ζωμό. Στο μεγάλο μπολ βάζετε τα μύδια και στο τρίτο μπολ το μίγμα των λαχανικών που θα ξαναχρησιμοποιήσετε στην επόμενη φάση.
Βήμα 5
Όσο κρυώνουν τα μύδια, ώστε να μπορείτε να τα καθαρίσετε, αρχίζετε τη δεύτερη φάση της σούπας παρασκευάζοντας την κολοκυθόσουπα. Στην ίδια κατσαρόλα που χρησιμοποιήσατε πριν, βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο σε μεσαία φωτιά και όταν λιώσει προσθέτετε τα λαχανικά που σοτάρατε και σουρώσατε πριν, να ξαναπάρουν θερμοκρασία για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε τα κολοκυθάκια και αφού τα σοτάρετε ανακατεύοντας για 3 λεπτά, προσθέτετε τη πατάτα και τον μαϊντανό.
Βήμα 6
Προσθέτετε 1.5λτ. βραστό νερό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε τα λαχανικά να βράσουν για 20’. Επιστρέφετε στα μύδια που έχουν πλέον κρυώσει και αρχίζετε να αφαιρείτε το εσωτερικό απ’ το κέλυφος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κέλυφος σαν τσιμπιδάκι για να αφαιρείτε τα εσωτερικά απ’ τα άλλα μύδια. Μόλις μαζέψετε όλα τα μύδια σε ένα μικρό μπολ, προσθέτετε λίγο απ’ το ζωμό τους για να διατηρηθούν υγρά μέχρι το σερβίρισμα.
Βήμα 7
Μόλις η σούπα είναι έτοιμη, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και τον ζωμό απ’ τα μύδια. Με πολυκόφτη χειρός πολτοποιείτε όλα τα λαχανικά. Ελέγχετε τη γεύση σε αλάτι και πιπέρι και εφόσον θέλετε περνάτε όλη τη σούπα από σουρωτήρι για να βγει πιο φίνα και βελούδινη σε υφή, αν και δεν είναι απαραίτητο αν έχετε κάνει ενδελεχή δουλειά στη πολτοποίηση. Η σούπα σας είναι έτοιμη για σερβίρισμα.