veloute-kastano-anoigma
clock icon
1:10'

Βελουτέ κάστανου με καραμελωμένες γλυκοπατάτες

Υλικά

  • Μερίδες: 6
  • Για τη βελουτέ

  • 1 κιλό κάστανα, βρασμένα
  • 6 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
  • 1½ κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, σε μικρά κυβάκια
  • 1 μεγάλο πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 2 λίτρα νερό ζεστό
  • 2 κύβους ζωμού κότας
  • 150 ml κρέμα γάλακτος 35%
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • λίγο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τις γλυκοπατάτες

  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
  • 3 γλυκοπατάτες καθαρισμένες, σε μικρά κομμάτια
  • 75 ml χυμό πορτοκαλιού
  • ½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μαύρη ζάχαρη

Μια βελουτέ κάστανου με καραμελωμένες γλυκοπατάτες, μπέικον και αρωματικά λαχανικά. Ζεστή, κρεμώδης και ιδανική για το κυριακάτικο και γιορτινό τραπέζι

Γλυκοπατάτες: Σε ένα πυρέξ που αλείφουμε καλά με το βούτυρο στρώνουμε τις γλυκοπατάτες. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα υπόλοιπα υλικά και περιχύνουμε τις γλυκοπατάτες. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 1 ώρα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι.

Βελουτέ: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το μπέικον μόνο του σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσει χωρίς λάδι. Μόλις καραμελώσει, προσθέτουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι, το καρότο και τα σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα για 3΄-4΄. Έπειτα προσθέτουμε το πράσο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3΄-4΄.

Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα κάστανα καθαρισμένα, το θυμάρι, το νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τους κύβους κότας και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 15΄-20΄. Αν χρειαστεί ρίχνουμε επιπλέον ζωμό.

Αφού βράσουν τα κάστανα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ χτυπάμε επιτόπου να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τον χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και επιστρέφουμε στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά σιγοβράζοντας για 7΄-8΄.

Σερβίρουμε τη σούπα σε πιάτα ρίχνοντας λίγο σχοινόπρασο από πάνω και γαρνίροντας με τις καραμελωμένες γλυκοπατάτες.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση — Food styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφία: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Γλυκοπατάτες: Σε ένα πυρέξ που αλείφουμε καλά με το βούτυρο στρώνουμε τις γλυκοπατάτες. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα υπόλοιπα υλικά και περιχύνουμε τις γλυκοπατάτες. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 1 ώρα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι.

Βήμα 2

Βελουτέ: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το μπέικον μόνο του σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσει χωρίς λάδι. Μόλις καραμελώσει, προσθέτουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι, το καρότο και τα σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα για 3΄-4΄. Έπειτα προσθέτουμε το πράσο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3΄-4΄.

Βήμα 3

Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα κάστανα καθαρισμένα, το θυμάρι, το νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τους κύβους κότας και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 15΄-20΄. Αν χρειαστεί ρίχνουμε επιπλέον ζωμό.

Βήμα 4

Αφού βράσουν τα κάστανα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ χτυπάμε επιτόπου να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τον χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και επιστρέφουμε στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά σιγοβράζοντας για 7΄-8΄.

Βήμα 5

Σερβίρουμε τη σούπα σε πιάτα ρίχνοντας λίγο σχοινόπρασο από πάνω και γαρνίροντας με τις καραμελωμένες γλυκοπατάτες.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση — Food styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφία: Lambros Mentzos Photography