Αυτή η σούπα βελουτέ με πρωταγωνιστή το κάστανο δεν είναι μόνο για γιορτινά γεύματα, αλλά και για πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο Κυριακάτικο τραπέζι.
Υλικά
- Μερίδες: 6
- 1 κιλό κάστανα, βρασμένα
- 6 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
- 1 ½ κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 καρότα, σε μικρά κυβάκια
- 1 μεγάλο πράσο, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
- 2 λίτρα νερό ζεστό
- 2 κύβους κότας
- 150 ml κρέμα γάλακτος
- 1 λεμόνι, τον χυμό
- λίγο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο
- 3 γλυκοπατάτες καθαρισμένες, σε μικρά κομμάτια
- 75 ml χυμό πορτοκαλιού
- ½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού μαύρη ζάχαρη
Για τη βελουτέ
Για τις γλυκοπατάτες
Διαδικασία
Βήμα 1
Γλυκοπατάτες: Σε ένα πυρέξ που αλείφουμε καλά με το βούτυρο στρώνουμε τις γλυκοπατάτες. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα υπόλοιπα υλικά και περιχύνουμε τις γλυκοπατάτες. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 1 ώρα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι.
Βήμα 2
Βελουτέ: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το μπέικον σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσει χωρίς να ρίξουμε λάδι. Μόλις καραμελώσει, προσθέτουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι, το καρότο και τα σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα για 3΄-4΄. Έπειτα προσθέτουμε το πράσο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3΄-4΄.
Βήμα 3
Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα κάστανα καθαρισμένα, το θυμάρι, το νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τους κύβους κότας και αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για 15΄-20΄. Αν χρειαστεί ρίχνουμε επιπλέον ζωμό.
Βήμα 4
Αφού βράσουν τα κάστανα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ χτυπάμε τη σούπα να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά.
Βήμα 5
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τον χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και επιστρέφουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά σιγοβράζοντας για 7΄-8΄. Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολάκια ρίχνοντας λίγο σχοινόπρασο από πάνω και γαρνίροντας με τις καραμελωμένες γλυκοπατάτες.