Αυτή η καταπράσινη βελουτέ από μπρόκολο και αβοκάντο ταιριάζει υπέροχα στα βραδινά γεύματα του χειμώνα, εορταστικά ή μη.
Υλικά
- Μερίδες: 4
- 2 μανταρίνια, τον χυμό τους
- 1 αβοκάντο, σε μικρά κυβάκια
- 600 γρ. μπρόκολο, σε μπουκετάκια
- λίγο ξίδι από κόκκινο κρασί
- 60 γρ. βούτυρο
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 80 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 100 γρ. φύλλα σπανάκι baby
- 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
- 1.200 ml ζωμό κοτόπουλου, φρέσκο ή ψυγείου
- 80 γρ. κάσιους ψημένα
- 100 γρ. τυρί τσαλαφούτι ή άλλο μαλακό λευκό τυρί
- ½ κουτ. γλυκού σουμάκ
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μπολ μαρινάρουμε το αβοκάντο με τον χυμό μανταρίνι. Αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε το μπρόκολο σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και λίγο ξίδι για 5΄. Το σουρώνουμε πολύ καλά.
Βήμα 2
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και 30 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, το σέλερι και το σκόρδο μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Έπειτα ρίχνουμε το μπρόκολο. Αλατίζουμε και σοτάρουμε για 3΄-4΄ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον ζωμό και μαγειρεύουμε για 30΄ περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Βήμα 3
Τα τελευταία 5΄ προσθέτουμε το σπανάκι και ελέγχουμε για αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε και το σουμάκ, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πολτοποιούμε επιτόπου με ραβδομπλέντερ ή σε μπλέντερ. Σερβίρουμε τη σούπα με αβοκάντο, τσαλαφούτι, κάσιους και επιπλέον ελαιόλαδo.
Φωτογραφία: Studio M, Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης