sokolatenia poutigka Vakiaros
clock icon
20'

Βελούδινη σοκολατένια πουτίγκα

Υλικά

    Για την πουτίγκα

  • 750 γρ. γάλα
  • 120 – 180 γρ.  ζάχαρη
  • 5 γρ. εσάνς βανίλιας
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 30 γρ. κακάο σε σκόνη
  • 1 αυγό + 2 κρόκους
  • 180 γρ. κουβερτούρα υγείας
  • 30 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • Για το γαρνίρισμα

  • 180 γρ. ελαφρώς χτυπημένη κρέμα γάλακτος (35%)
  • Έξτρα ψιλοκομμένη κουβερτούρα

Tips

  • Αν θέλουμε μια πιο άγλυκη πουτίγκα χρησιμοποιούμε μόνο 1/2 κούπα (120 γρ) ζάχαρη.

Ο Μάστερ Σεφ Λάμπρος Βακιάρος φτιάχνει πουτίγκα σοκολάτας. Βελούδινη και λαχταριστή, η πουτίγκα ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους.

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε τα 3/4 της ποσότητας από το γάλα, την μισή ποσότητα της ζάχαρης και ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Παράλληλα σε ένα μεσαίο μπολ προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, την βανίλια, το κορν φλάουρ, το κακάο και τη 1/2 κούπα κρύο γάλα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να μην έχουμε σβόλους και προσθέτουμε το μείγμα ανακατεύοντας έντονα στο γάλα. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνέχεια για 2΄μέχρι να αρχίσει να δένει.
Στο ίδιο μπολ (για οικονομία σκευών) ομογενοποιούμε τα αυγά και προσθέτουμε σε αυτά με μια κουτάλα μέρος από τη κρέμα πολύ σιγά στην αρχή ανακατεύοντας έντονα έτσι ώστε να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία στα αυγά. Πάντα με την κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας έντονα και μόλις πάρει μία βράση αποσύρουμε από την εστία. Ιδανικά σουρώνουμε το μείγμα από ένα ψιλό σουρωτήρι και στη συνέχεια όσο είναι ακόμα καυτό προσθέτουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν στην κρέμα.
Μεταφέρουμε τη κρέμα σε ένα σκεύος, καλύπτουμε  με μία μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 με 1.30 ώρα να κρυώσει. Γαρνίρουμε την πουτίγκα με ελαφρώς χτυπημένη κρεμά γάλακτος και ψιλοκομμένη κουβερτούρα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε τα 3/4 της ποσότητας από το γάλα, την μισή ποσότητα της ζάχαρης και ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Παράλληλα σε ένα μεσαίο μπολ προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, την βανίλια, το κορν φλάουρ, το κακάο και τη 1/2 κούπα κρύο γάλα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να μην έχουμε σβόλους και προσθέτουμε το μείγμα ανακατεύοντας έντονα στο γάλα. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνέχεια για 2΄μέχρι να αρχίσει να δένει.

Βήμα 2

Στο ίδιο μπολ (για οικονομία σκευών) ομογενοποιούμε τα αυγά και προσθέτουμε σε αυτά με μια κουτάλα μέρος από τη κρέμα πολύ σιγά στην αρχή ανακατεύοντας έντονα έτσι ώστε να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία στα αυγά. Πάντα με την κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας έντονα και μόλις πάρει μία βράση αποσύρουμε από την εστία. Ιδανικά σουρώνουμε το μείγμα από ένα ψιλό σουρωτήρι και στη συνέχεια όσο είναι ακόμα καυτό προσθέτουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν στην κρέμα.

Βήμα 3

Μεταφέρουμε τη κρέμα σε ένα σκεύος, καλύπτουμε  με μία μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 με 1.30 ώρα να κρυώσει. Γαρνίρουμε την πουτίγκα με ελαφρώς χτυπημένη κρεμά γάλακτος και ψιλοκομμένη κουβερτούρα.