Αυτή η βασιλόπιτα φτιάχνεται όχι μόνο με μία, αλλά με δύο κουβερτούρες ΙΟΝ, για να μας πάει ακόμη καλύτερα η νέα χρονιά.
Υλικά
- 200 γρ. ακέρωτο πορτοκάλι βρασμένο
- 125 γρ. ΙΟΝ Σοκολάτα κουβερτούρα υγείας
- 240 γρ. αλεύρι για κέικ
- 40 γρ. καρυδόψιχα
- 160 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 μεσαία αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 90 γρ. ηλιέλαιο
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- ¼ κ.γ. αλάτι
- ¼ κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. κάρδαμο
- 125 γρ. γάλακτος κουβερτούρα ΙΟΝ, ψιλοκομμένη
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 κ.σ. μέλι
Για το γλάσο σοκολάτας
Tips
- Μπορούμε να προσθέσουμε στο κέικ 2 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι ή κονιάκ
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένουμε καλά το πορτοκάλι, το κόβουμε σε τέταρτα, αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια και το βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό για 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και το πολτοποιούμε με 1 κ.σ. ζάχαρη.
Βήμα 2
Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα γάλακτος και την ανακατεύουμε με το αλεύρι.
Βήμα 3
Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και την βανίλια, μόλις αφρατέψουν προσθέτουμε το γιαούρτι, το σπορέλαιο και το πολτοποιημένο πορτοκάλι. Σταματάμε το χτύπημα στο μίξερ και με μία σπάτουλα ενσωματώνουμε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα.
Βήμα 4
Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό στρογγυλό ταψί ή ανοιγόμενη φόρμα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε στους 160ο C για 50 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Βήμα 5
Το γλάσο: Σε ένα μπολ βάζουμε την κλασική κουβερτούρα, το βούτυρο και το μέλι. Τοποθετούμε σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βήμα 6
Αφήνουμε 5’ να κρυώσει το γλάσο και περιχύνουμε τη βασιλόπιτα.