Το παραδοσιακό γλυκό της πρώτης μέρας της χρονιάς πασπαλισμένο με αμύγδαλα και αρωματισμένο με πορτοκάλι. Η σοκολάτα στο γλάσο πορτοκαλιού είναι η απόλυτη γλυκιά πινελιά. Για εγγυημένο αποτέλεσμα επιλέγουμε προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC στον αέρα. Ρίχνετε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε στη δυνατή ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μίγμα.
Χαμηλώνετε στο μέτριο την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε πρώτα το ξύσμα πορτοκαλιού και το καλαμποκέλαιο και μετά από λίγο το χυμό πορτοκαλιού ανακατεμένο με το κονιάκ και τη σόδα (τα ανακατεύετε σε ένα ευρύχωρο σκεύος γιατί το μίγμα φουσκώνει και μπορεί να ξεχειλίσει).
Αφού ενσωματωθούν στο αρχικό μίγμα, χαμηλώνετε στο ελάχιστο την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε τμηματικά πρώτα τα αμύγδαλα και τέλος τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ανακατεύετε με σπάτουλα για να ενσωματωθεί στη ζύμη όσο υλικό έχει κολλήσει στα πλαϊνά τοιχώματα του μίξερ.
Παίρνετε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο και στερεώνετε στη βάση της ένα κομμάτι λαδόκολλα. Λαδώνετε τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας και αδειάζετε τη ζύμη μέσα στη φόρμα. Τυλίγετε ένα νόμισμα με λίγο αλουμινόχαρτο και το βυθίζετε σε τυχαίο σημείο. Βάζετε τη βασιλόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 175οC και την ψήνετε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να βεβαιωθείτε πως έχει ψηθεί σε βάθος (κάνετε το τεστ βυθίζοντας στο κέντρο της ένα μαχαίρι, το οποίο πρέπει να βγει στεγνό).
Ξεφορμάρετε την πίτα και την αφήνετε να κρυώσει μαζί με τη λαδόκολλα. Όταν κρυώσει εντελώς, τη μεταφέρετε σε πιατέλα.
Ετοιμάζετε το γλάσο: Λιώνετε την Κουβερτούρα γάλακτος ΓΙΩΤΗΣ σε μπεν μαρί. Κοσκινίζετε λίγη λίγη την άχνη ζάχαρη μέσα στο χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύοντας απαλά με σύρμα. Προσθέτετε και τη λιωμένη σοκολάτα. Όταν αποκτήσει σφιχτή υφή και δεν τρέχει, την απλώνετε σε όλη την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζετε με τα ψημένα αμύγδαλα φιλέ και αφήνετε το γλάσο να στεγνώσει και να σταθεροποιηθεί. Διατηρείτε τη βασιλόπιτα μακριά από ζέστη και υγρασία, σκεπασμένη με γυάλινο ή πλαστικό κάλυμμα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC στον αέρα. Ρίχνετε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε στη δυνατή ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μίγμα.
Βήμα 2
Χαμηλώνετε στο μέτριο την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε πρώτα το ξύσμα πορτοκαλιού και το καλαμποκέλαιο και μετά από λίγο το χυμό πορτοκαλιού ανακατεμένο με το κονιάκ και τη σόδα (τα ανακατεύετε σε ένα ευρύχωρο σκεύος γιατί το μίγμα φουσκώνει και μπορεί να ξεχειλίσει).
Βήμα 3
Αφού ενσωματωθούν στο αρχικό μίγμα, χαμηλώνετε στο ελάχιστο την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε τμηματικά πρώτα τα αμύγδαλα και τέλος τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ανακατεύετε με σπάτουλα για να ενσωματωθεί στη ζύμη όσο υλικό έχει κολλήσει στα πλαϊνά τοιχώματα του μίξερ.
Βήμα 4
Παίρνετε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο και στερεώνετε στη βάση της ένα κομμάτι λαδόκολλα. Λαδώνετε τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας και αδειάζετε τη ζύμη μέσα στη φόρμα. Τυλίγετε ένα νόμισμα με λίγο αλουμινόχαρτο και το βυθίζετε σε τυχαίο σημείο. Βάζετε τη βασιλόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 175οC και την ψήνετε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να βεβαιωθείτε πως έχει ψηθεί σε βάθος (κάνετε το τεστ βυθίζοντας στο κέντρο της ένα μαχαίρι, το οποίο πρέπει να βγει στεγνό).
Βήμα 5
Ξεφορμάρετε την πίτα και την αφήνετε να κρυώσει μαζί με τη λαδόκολλα. Όταν κρυώσει εντελώς, τη μεταφέρετε σε πιατέλα.
Βήμα 6
Ετοιμάζετε το γλάσο: Λιώνετε την Κουβερτούρα γάλακτος ΓΙΩΤΗΣ σε μπεν μαρί. Κοσκινίζετε λίγη λίγη την άχνη ζάχαρη μέσα στο χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύοντας απαλά με σύρμα. Προσθέτετε και τη λιωμένη σοκολάτα. Όταν αποκτήσει σφιχτή υφή και δεν τρέχει, την απλώνετε σε όλη την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζετε με τα ψημένα αμύγδαλα φιλέ και αφήνετε το γλάσο να στεγνώσει και να σταθεροποιηθεί. Διατηρείτε τη βασιλόπιτα μακριά από ζέστη και υγρασία, σκεπασμένη με γυάλινο ή πλαστικό κάλυμμα.