vassilopita parliaros anoigma
clock icon
1:20'

Βασιλόπιτα κέικ από τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά

    Για ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ.

  • 150 γρ. ξερά φρούτα (σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα), ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. κονιάκ
  • 125 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 125 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. αμύγδαλο, σε σκόνη (αλεσμένο στο μπλέντερ)
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 125 γρ. αλεύρι
  • 1/2 κου. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Μια κλασική βασιλόπιτα κέικ με συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου!

Μουσκεύουμε τα ψιλοκομμένα φρούτα μέσα στο κονιάκ για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ πολύ καλά μαζί με το κονιάκ. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αμύγδαλο έως ότου φουσκώσουν και αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα πολτοποιημένα φρούτα και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 24 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 40 λεπτά και στους 150°C για άλλα 20 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης, Λάμπρος Μέντζος, Food Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουσκεύουμε τα ψιλοκομμένα φρούτα μέσα στο κονιάκ για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ πολύ καλά μαζί με το κονιάκ. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αμύγδαλο έως ότου φουσκώσουν και αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα πολτοποιημένα φρούτα και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Βήμα 2

Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 24 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 40 λεπτά και στους 150°C για άλλα 20 λεπτά.

Βήμα 3

Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης, Λάμπρος Μέντζος, Food Styling: Κατερίνα Λυκουρέση