Μια ελαφριά εκδοχή της βασιλόπιτας με λιγότερη ζάχαρη κι αβγά. Τα προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ και το σωστό ζύμωμα είναι τα μικρά μυστικά της επιτυχίας αυτής της συνταγής.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 50°C. Βάζετε σε μπολ τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ με 2-3 κουταλιές από την Καστανή Ζάχαρη FYTRO, ζεσταίνετε το γάλα να γίνει χλιαρό προς ζεστό και το ρίχνετε στη μαγιά. Ανακατεύετε να διαλυθεί και αφήνετε το προζύμι να αφρίσει και να φουσκώσει.
Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ με το αλάτι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού. Βάζετε τους γάντζους και ανακατεύετε για λίγο. Προσθέτετε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα με την υπόλοιπη ζάχαρη και το προζύμι, ζυμώνοντας τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα.
Λιώνετε το βούτυρο και το ρίχνετε κι αυτό σταδιακά στη ζύμη μέχρι να το απορροφήσει όλο. Όταν όλη η ζύμη γίνει λεία και μαλακή χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα του κάδου και μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνετε για 40 λεπτά περίπου στον προθερμασμένο φούρνο να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Βγάζετε τη ζύμη από το φούρνο, την πιέζετε να κάτσει και την απλώνετε σε βουτυρωμένο ταψί. Τυλίγετε το τυχερό νόμισμα σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το τοποθετείτε σε τυχαίο σημείο.
Τοποθετείτε το ταψί στο φούρνο και περιμένετε για 15 λεπτά μέχρι να ξαναφουσκώσει. Τότε αλείφετε την επιφάνειά της πολύ απαλά με χτυπημένο αβγό, και ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα.
Ξεφουρνίζετε κι αφήνετε τη βασιλόπιτα να κρυώσει. Την αναποδογυρίζετε προσεκτικά σε μια πιατέλα και στη συνέχεια βάζετε από πάνω μια μεσαία φορμίτσα με χριστουγεννιάτικο σχέδιο καλύπτοντας το πάνω μέρος της με ένα κομμάτι λαδόκολλα. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και αφαιρείτε τη φόρμα και τη λαδόκολλα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 50°C. Βάζετε σε μπολ τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ με 2-3 κουταλιές από την Καστανή Ζάχαρη FYTRO, ζεσταίνετε το γάλα να γίνει χλιαρό προς ζεστό και το ρίχνετε στη μαγιά. Ανακατεύετε να διαλυθεί και αφήνετε το προζύμι να αφρίσει και να φουσκώσει.
Βήμα 2
Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ με το αλάτι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού. Βάζετε τους γάντζους και ανακατεύετε για λίγο. Προσθέτετε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα με την υπόλοιπη ζάχαρη και το προζύμι, ζυμώνοντας τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα.
Βήμα 3
Λιώνετε το βούτυρο και το ρίχνετε κι αυτό σταδιακά στη ζύμη μέχρι να το απορροφήσει όλο. Όταν όλη η ζύμη γίνει λεία και μαλακή χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα του κάδου και μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.
Βήμα 4
Μεταφέρετε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνετε για 40 λεπτά περίπου στον προθερμασμένο φούρνο να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Βγάζετε τη ζύμη από το φούρνο, την πιέζετε να κάτσει και την απλώνετε σε βουτυρωμένο ταψί. Τυλίγετε το τυχερό νόμισμα σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το τοποθετείτε σε τυχαίο σημείο.
Βήμα 5
Τοποθετείτε το ταψί στο φούρνο και περιμένετε για 15 λεπτά μέχρι να ξαναφουσκώσει. Τότε αλείφετε την επιφάνειά της πολύ απαλά με χτυπημένο αβγό, και ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα.
Βήμα 6
Ξεφουρνίζετε κι αφήνετε τη βασιλόπιτα να κρυώσει. Την αναποδογυρίζετε προσεκτικά σε μια πιατέλα και στη συνέχεια βάζετε από πάνω μια μεσαία φορμίτσα με χριστουγεννιάτικο σχέδιο καλύπτοντας το πάνω μέρος της με ένα κομμάτι λαδόκολλα. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και αφαιρείτε τη φόρμα και τη λαδόκολλα.