Μια πιο απαλή και πολύπλοκη εκδοχή του κλασικού τζατζικιού, καθώς λείπει η αψάδα από το μαύρο σκόρδο. Επιπλέον έχει μια γήινη γλύκα πετιμεζιού.
Υλικά
- 1 μέτριο αγγούρι
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 300γρ. γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες
- 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού + λίγο ξύσμα
- 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- 15γρ. μαύρο σκόρδο σκελίδα λιωμένη ή πάστα
- ½ κουτ. γλυκού κοφτή πιπέρι μαύρο, χοντροσπασμένο
Tips
- Συνδυάζοντάς το με ψαράκι τηγανητό μαλακώνει και καθαρίζει μεν τη γεύση από το τηγάνισμα, ενισχύει δε και τη γλύκα του ψαριού -ειδικά αν μιλάμε για γλυκά ψάρια όπως μπαρμπούνια ή κουτσομούρες. Η τελευταία πινελιά με το λεμόνι καταφέρνει να μπερδέψει τον ουρανίσκο θυμίζοντας κάτι οικείο αλλά με μια διαφορετική επίγευση που δένει πολύ με τις τηγανητές συνταγές.
- Αναζητήστε το μαύρο σκόρδο σε ντέλι, σε σκελίδες ή πάστα (για τη συγκεκριμένη συνταγή), αλλά και σε άλλες παραλλαγές, όπως μέλι, χαβιάρι και κέτσαπ.
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβετε το αγγούρι κατά μήκος και με ένα κουτάλι αφαιρείτε τα σπόρια (προσοχή μην αφαιρέσετε και τη σάρκα) και τα πετάτε. Τρίβετε το αγγούρι στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και το ανακατεύετε με το αλάτι σε ένα μπολ. Το αφήνετε για 10 λεπτά και μετά το στύβετε απαλά, χωρίς να στεγνώσει τελείως από τα υγρά του.Βήμα 2
Ανακατεύετε το αγγούρι σε ένα μπολ με τα υπόλοιπα υλικά να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζετε για αλάτι και οξύτητα και προσθέτετε επιπλέον αλάτι ή χυμό λεμονιού (εξαρτάται από το γιαούρτι που θα χρησιμοποιήσετε).Βήμα 3
Αφήνετε το τζατζίκι στο ψυγείο για 4-5 ώρες να δέσουν τα αρώματα του, πριν το σερβίρετε.Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση