ALMYRO TSOUREKI ME BEICON
clock icon
60'

Τσουρέκι γεμιστό με γραβιέρα και μπέικον

Υλικά

  • 550γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, κοσκινισμένο
  • 30γρ. Φρέσκια Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ
  • 250ml γάλα, χλιαρό
  • 50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 250γρ. γραβιέρα πικάντικη, σε μικρούς κύβους
  • 200γρ. μπέικον, σε μικρούς κύβους
  • Για επάλειψη: 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο

Ποιος είπε πως τα τσουρέκια είναι μόνο γλυκά; Φτιάχνουμε αλμυρά τσουρέκια μαζί με υπέροχες πίτες για το πασχαλινό τραπέζι μας. Για επιτυχημένο αποτέλεσμα θα χρησιμοποιήσουμε προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ.

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη Φρέσκια Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ και τη ζάχαρη μέσα στο χλιαρό γάλα. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και ρίχνουμε στο κέντρο το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε μέχρι το αλεύρι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Προσθέτουμε το αυγό, το ελαιόλαδο και το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και ελαστική. Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ξαναζυμώνουμε για λίγο και κόβουμε τη ζύμη σε 3 ίσα κομμάτια. Με τον πλάστη, ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε μια ορθογώνια λωρίδα. Βάζουμε στο κέντρο της το 1/3 της γραβιέρας και το 1/3 του μπέικον. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μπαστούνι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα άλλα δύο κομμάτια ζύμης. Πλέκουμε τα τρία μπαστούνια σε κοτσίδα. Βάζουμε τα τσουρέκια σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, τα σκεπάζετε με μια πετσέτα και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.

Τα αλείφουμε με το αυγό ελαφρά χτυπημένο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά. Μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη Φρέσκια Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ και τη ζάχαρη μέσα στο χλιαρό γάλα. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και ρίχνουμε στο κέντρο το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε μέχρι το αλεύρι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Προσθέτουμε το αυγό, το ελαιόλαδο και το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και ελαστική. Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 2

Ξαναζυμώνουμε για λίγο και κόβουμε τη ζύμη σε 3 ίσα κομμάτια. Με τον πλάστη, ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε μια ορθογώνια λωρίδα. Βάζουμε στο κέντρο της το 1/3 της γραβιέρας και το 1/3 του μπέικον. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μπαστούνι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα άλλα δύο κομμάτια ζύμης. Πλέκουμε τα τρία μπαστούνια σε κοτσίδα. Βάζουμε τα τσουρέκια σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, τα σκεπάζετε με μια πετσέτα και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.

Βήμα 3

Τα αλείφουμε με το αυγό ελαφρά χτυπημένο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά. Μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά.