clock icon
2:0'

Τσουρέκι από τον Στέλιο Παρλιάρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Υλικά

  • Για 2 τσουρέκια
  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak, σε μικρά κομμάτια
  • 200 γρ. γάλα
  • 40 γρ. νωπή μαγιά
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 5 γρ. μαχλέπι
  • 5 γρ. μαστίχα τριμμένη ή μαστιχέλαιο  
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 750 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 αυγό για επικάλυψη
  • Αμύγδαλο φιλέ για πασπάλισμα

Το μεγαλύτερο μυστικό για τέλεια τσουρέκια είναι το αγνό βούτυρο. Το μοναδικό άρωμα και η υπέροχη γεύση του βουτύρου Lurpak απογειώνουν το αγαπημένο μας πασχαλινό γλυκό.

Sponsored Content

Σε μια κατσαρόλα χλιαίνουμε το γάλα και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο Lurpak. Προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος και με το γάντζο ζυμώνουμε μέχρι το ζυμάρι να ομογενοποιηθεί.

Σταδιακά ρίχνουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον μέχρι το ζυμάρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ζυμώνουμε έπειτα με τα χέρια μας, μοιράζουμε σε τρία ίσα μέρη, φτιάχνουμε μία πλεξούδα και την αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της.

Αλείφουμε με πολλή προσοχή με το αυγό το οποίο έχουμε αραιώσει με λίγο νερό ή γάλα, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα χλιαίνουμε το γάλα και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.

Βήμα 2

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο Lurpak. Προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος και με το γάντζο ζυμώνουμε μέχρι το ζυμάρι να ομογενοποιηθεί.

Βήμα 3

Σταδιακά ρίχνουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

Βήμα 4

Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον μέχρι το ζυμάρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 5

Ζυμώνουμε έπειτα με τα χέρια μας, μοιράζουμε σε τρία ίσα μέρη, φτιάχνουμε μία πλεξούδα και την αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της.

Βήμα 6

Αλείφουμε με πολλή προσοχή με το αυγό το οποίο έχουμε αραιώσει με λίγο νερό ή γάλα, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει.